Két év után

2022.10.24. 17:30

Leporolták a régi javaslatot - Több építményadót szedne be a szombathelyi városvezetés

Tömböly Ágnes

Forrás: VN-archív

Úgy tűnik, "leporolta" és ezúttal akár végig is viheti a 2020 decemberében egyszer már jóváhagyott, majd a kormányzati tiltás miatt visszavont építményadó-emelésre vonatkozó rendeletmódosítási javaslatát a szombathelyi baloldali városvezetés. Arról csütörtökön a közgyűlés szavazhat. A rendkívüli jogrendben 2020 decemberében Nemény András polgármester hagyta jóvá az 1000 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységekre és egyéb nem lakás céljára szolgáló épületekre vonatkozó adóemelési javaslatot. A baloldali városvezetés már 2021. január 1-jétől magasabb adóteherrel sújtotta volna az érintett cégeket, ám az elfogadott határozatot rövid időn belül vissza kellett vonni, miután a kormány az önkormányzatok számára megtiltotta az adóemelést. Úgy tűnik, Szombathelyen most „leporolták” a két évvel ezelőtti tervezetet, annak szövegét aktualizálták, és azt így terjeszti a közgyűlés elé Nemény András.

„Már most látszik, hogy koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés, valamint a járványhoz kapcsolódóan megszületett központi intézkedések következtében önkormányzatunk költségvetési helyzete legalább 2,5 milliárd forinttal lesz rosszabb a 2020. évihez képest” – állt a 2020-as előterjesztésben. Ma már tudjuk: nem történt meg az adóemelés és az önkormányzat mintegy 640 millió forint szabad forrással zárta a 2021-es költségvetési évét.

A mostani előterjesztésben már arról olvashatunk, hogy a 2023. évi költségvetés egyensúlyának megteremtéséhez a városvezetés minden lehetséges forrást fel kíván kutatni. Ingatlaneladásokkal és fegyelmezett gazdálkodással teremtik meg a 2022. januártól vállalt új kötelezettségek - példaként a közösségi közlekedést és a parkfenntartást írták - mintegy 1,8 milliárd forintnyi költségvetési forrását.

Ha a közgyűlés csütörtökön megszavazza, 2023. január 1-jétől az 1000 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi egységek és egyéb nem lakáscélú ingatlanok esetén az 1001 négyzetméter feletti rész után a fizetendő adóösszeg 1500, illetve 1000 forintról egységesen négyzetméterenként 2000 forintra emelkedhet. Emellett - ha jóváhagyják – megszűnhet az új építésű ingatlanokra (kereskedelmi egységekre és egyéb nem lakáscélú építményekre) vonatkozó, első adóévben járó eddigi adómentesség is. Az adóemeléstől 2023-ban 642 millió forint adótöbbletet várna a városvezetés, azzal csaknem 150 szombathelyi vállalkozás terhei növekedhetnek – derült ki az előterjesztésből. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!