További lépések előtt

2022.10.22. 11:30

Négymilliárdos rezsi - Egyelőre nincs döntés víziközmű-ügyben Bük térségében

Tíz Észak-Vas megyei település esetében még nem döntöttek arról, hogy a víziközmű-vagyonukat, illetve a tulajdonrészüket felajánlják az állam részére. A végleges jogszabályi környezetet várják.

Horváth László

A Soproni Vízmű Zrt. második legnagyobb tulajdonosa, 9,16 százalékkal a büki önkormányzat. Döntés még nincs

Fotó: Cseh Gábor

Észak-Vas megyében, Bükön és a térségében lévő tíz településen a Soproni Vízmű Zrt. látja el az ivóvíz-szolgáltatást. Ahhoz, hogy döntést hozhassanak a víziközmű-vagyon, valamint a tulajdonrészük állami kézbe adásáról, előbb össze kell hívni a zrt. közgyűlését. Ez azonban még nem történt meg. A kisebb önkormányzatok – érthető módon – a legnagyobb tulajdonrésszel rendelkező Sopronnal kapcsolatos végső döntésre is várnak. Így az ügyben lapunk megkereste a Győr-Moson-Sopron megyei város polgármesterét, dr. Farkas Cipriánt. 

– A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók rendkívül nehéz helyzetet idéztek elő Európában és Magyarországon – szögezte le a városvezető. – Ennek hatására az energia ára többszörösére emelkedett, ami csak tovább erősítette a háborús inflációt. A soproni vízmű esetében, mai árakon számolva a rezsi elérné a négymilliárd-kettőszázmillió forintot. Ezt az összeget, a tulajdoni hányadoknak megfelelő mértékben kell(ene) biztosítaniuk, azaz pluszban megfizetniük az önkormányzatoknak. Emiatt is feltett szándékunk, hogy felajánljuk az államnak a tulajdoni részünket. A soproni vízműnek a Nemzeti Vízművek Zrt.-hez való integrálásáról már megszületett az elvi állásfoglalás. A fenntarthatóbb működtetés, illetve a szolgáltatás további fejlesztése miatt lehet szükség a csatlakozásra. A végső döntés meghozataláig azonban meg kell várnunk a végleges jogszabályi környezet kialakulását. 

A vízmű második legnagyobb tulajdonosa, 9,16 százalékkal a büki önkormányzat. Dr. Németh Sándor polgármester elmondta, a város képviselő-testületénél még nem került napirendre ez a téma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!