Több a női dolgozó

2022.12.14. 20:00

Kimutatott női fölény - Elfogadták a Nemek közötti esélyegyenlőségi tervet Szombathelyen

Több a női dolgozó és vezető, többségük pedig magasabban is kvalifikált, mint a férfi munkavállalók a szombathelyi önkormányzati intézményi rendszerben – derült ki a Nemek közötti esélyegyenlőségi tervből.

Tömböly Ágnes

Szinte megtöltik a városháza nagytermét a női köztisztviselők a nőnapi rendezvényen

Forrás: szombathely.hu

A dokumentum részeként – amit egyhangúlag hagyott jóvá a közgyűlés – átfogó helyzetelemzés készült: a 2022. októberi adatok alapján 1631 nő és 1160 férfi dolgozik az önkormányzati intézményi rendszerben. A legtöbb női munkavállalót a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézményben (204), a polgármesteri hivatalban (194), a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálatnál (168) alkalmazzák. A vezetők között is a „gyengébbik nem” tagjai felé billen a képzeletbeli mérleg nyelve: 148 a nő és 82 a férfi. 

Legtöbbjüket a Pálos Károly szolgálatnál találjuk (19), de a közölt adatok szerint a városházán is több a női vezető (17), mint a férfi (11). Az elemzés kitért a 16 éves vagy annál fiatalabb gyermeket nevelő munkavállalók nemek szerinti megoszlására is: a dolgozók 36,5 százaléka ide sorolható, köztük több mint kétszer annyian vannak a nők (712), mint a férfiak (306). A női munkavállalók 54,9 százaléka felsőfokú, 34,8 százaléka középfokú, 10,3 százalékuk alapfokú végzettséggel rendelkezik. Míg a férfiak között mindössze 26,8 százalék a diplomások aránya, a középfokú végzettségűeké 38,1 százalék, az alapfokú végzettséggel bíróké 35,1 százalék. Az intézményeknél és az érintett gazdasági társaságoknál esélyegyenlőségi referenst kell kijelölni.

 Ott, ahol a munkavállalók száma meghaladja a százat, nemek közötti esélyegyenlőségi munkacsoportot kell működtetni, évente intézkedési tervet is kell készíteni a dokumentum szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!