Értékelő

2023.05.11. 14:39

Több bel- és külföldi vendég Sárváron

A sárvári tourinform iroda elemezte a tavalyi vendégforgalmi adatokat. Az elemzésből kiderült: csaknem másfélszer annyi külföldi vendég látogatott Sárvárra, mint az azt megelőző évben. A belföldi vendégforgalom a kereskedelmi szálláshelyek esetében 20 százalékkal, a magán szállások esetében csaknem 50 százalékkal nőtt.

Polgár Patrícia

Fotó: © Unger Tamás

A kereskedelmi szálláshelyek esetében a külföldi vendégszám növekedés 148, a magán- és egyéb szálláshelyek esetén pedig 139 százalékos volt 2022-ben. Sárvár ezzel a bővüléssel a TOP hazai gyógyfürdős települések között rendkívül kimagasló eredményt ért el – derül ki a sárvári TDM elemzéséből. Az sárvári számokat konkretizálják is: a kereskedelmi szálláshelyre vonatkozó 2021-es vendégszám 2022-re 36 ezerről 91 ezerre nőtt. A magánszálláshelyeken ugyanezen összevetésben a 8 ezres vendégszám 19 ezerre gyarapodott.

Az emelkedő eredmények a vendégéjszakák számának változásában is jól láthatók. A kereskedelmi szálláshelyek esetében 319 ezerre duplázódott az érték. A magánszálláshelyeken pedig ugyanebben a kategóriában 114 százalékos volt a bővülés. A vendégéjszaka szám itt 25 ezerről 54 ezerre nőtt.

- Természetesen a bővülés a belföldi vendégforgalomban is jelentős – teszi hozzá Haller Ferenc, a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője. A kereskedelmi szálláshelyek esetében a 2022-es vendégszám az egy évvel korábbi adatokhoz képest 20 százalékkal nőtt. A magánszállásadóknál 46 százalék volt az emelkedés.

- Mindezen adatokhoz természetesen hozzá kell tenni, hogy 2021-ben a koronavírus-járvány miatt még korlátozottak voltak az utazási lehetőségek, és a vendégek is óvatosabban foglaltak szállást – egészíti ki a szakember. - Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy a tavalyi számok már meghaladták a rekordévnek tekinthető 2019-es esztendő eredményeit. Ez pedig rendkívül biztató előrejelzés 2023-ra. Akárcsak az, hogy több magyar TOP fürdőváros számaihoz viszonyítva a sárvári bővülés jóval eredményesebbnek tekinthető – véli Haller Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!