Befektetés a jövőbe

2023.06.04. 12:30

Százmilliókat költ a Nestlé Nyugat-Dunántúlon a mezőgazdaság fejlesztésére

A hétvégén rendezték meg Bükön a Nestlé és a Magyarország Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) közös hétvégéjét, ahol közel 22 hazai vállalat top vezetője ismerkedett a állateledelgyár beszállítóinak új, fenntartható elemekre épülő talajmegújító mezőgazdasági gyakorlataival.

vaol.hu

A világ legnagyobb élelmiszeripari vállalataként a Nestlé felelősségének tekinti az élelmiszer-előállítási és -ellátási láncok átalakítását és ezzel hozzájáruljon a bolygó természetes erőforrásainak megújulásához. A vállalat a LENs (Landscape Enterprise Networks) program segítségével működik együtt a Vas vármegyei gazdákkal annak érdekében, hogy a talajmegújító mezőgazdasági termelési gyakorlat elterjedjen idehaza is.

 

A Nestlé Purina büki gyárába évente beszállított alapanyag jelentős részét magyar gazdáktól vásárolt gabona teszi ki. A cég finanszírozásában megvalósuló program célja, hogy javítsa az érintett területek és ellátási láncok ellenálló-képességét, csökkentse ezek kitettségét. A LENs Magyarország 2022-ben indított első üteme három gazdaságban mintegy 2000 hektáron, több mint 200 ezer euróval és természetalapú megoldások kivitelezésével járult hozzá a talajmegújító földhasználati gyakorlatok elterjesztéséhez.

 

„Nagyon jó látni az olyan gyakorlatokat, amikor egy világméretű cég lesz a változás motorja. – mondja ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke, majd hozzáteszi: „A BCSDH küldetésének tekinti, hogy támogassa tagvállalatait a modellváltásban, és olyan üzleti megoldások megvalósításában, amelyek valódi hatással vannak a klímaváltozásra. Ezért is hoztuk el tagvállalataink elsőszámú vezetőit erre a tanulmányútra.”

 

„A Nestlé 2025-re kulcsfontosságú nyersanyagai ötödét olyan területekről fogja beszerezni, amelyeket talajmegújító módszerekkel művelnek meg. A LENS program lényege, hogy a mára már világszinten elterjedt nagyüzemi mezőgazdasági termelés negatív hatásait kiküszöbölje és az ennek kitett termőtalajt újra olyan állapotba hozza, amelynek révén a föld hosszútávon megőrizheti termőképességét.” – tette hozzá Noszek Péter, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!