Foglalkoztatottság

2023.08.07. 17:30

Friss statisztika: hét vasi településen nincs munkanélküli

Hét vasi településen nincsen álláskereső a Nemzeti foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb településsoros munkanélküli adatai szerint. A jelentésből kiderül az is, Szombathelyen 2,06 százalékos a relatív munkanélküliség.

Vaol.hu

2

Forrás: MW/archív

Fotó: Nagy Lajos

Korábban beszámoltunk róla, Vasban nagyságrendileg nem változott az álláskeresők száma júniusban az azt megelőző hónaphoz képest. A 2022-es esztendő ugyanezen időszakához viszonyítva azonban közel 5 százalékkal kevesebben keresnek – hivatalosan - munkát.  A részletes adatokból kiderül, hét Vas vármegyei településen egyáltalán nincs munkanélküliség: de tartozik Chernelházadamonya, Hegyhátszentmárton. Iklanberény, Ólmod, Pusztacsó, Sárfimizdó, Sorkikápolna.  A Nemzeti foglalkoztatási Szolgálat júniusi regiszterében találunk továbbá 19 olyan vasi települést is, ahol mindössze egy-egy álláskeresőt tartott nyilván - ezeken a településeken lakoságszámtól függően fél, illetve 5 százalék között van a munkanélküliségi ráta. 

Szombathelyen 2,06 százalékos a relatív munkanélküliség: a 49.752 munkaképes korú helyi lakosból 1.024 regisztrált álláskereső. Ez megegyezik a 2,13 százalékos vármegyei átlaggal. Ugyanez a mutató Keléden és Szattán meghaladja a 10, Nagytilajban a 11 százalékot. Celldömölkön 175-en, Körmenden 157-en, Kőszegen 127-en, Szentgotthárdon 86-an kerestek munkát. 

A júliusi gyorsjelentésből kiderül: Vasban összesen 121-el emelkedett a munkanélküliek száma, hogy ez mennyiben érinti a “nullás települések” számát, azt még nem tudni. Országos szinten pedig 227,3 ezer álláskeresőt tartott nyilván a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat júliusban, ami több mint 3,5 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva. Az álláskeresők száma 2022 júliusához képest 1,6 százalékkal csökkent, a megelőző hónaphoz viszonyítva 1,4 százalékkal nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!