Körkép

2023.08.11. 13:38

Javában terem a paprika, paradicsom - A tökéletes lecsó hozzávalóit kerestük a szombathelyi Vásárcsarnokban - fotók

Legyen szó a nyár kedvencéről, a lecsóról vagy savanyúság eltevéséről, a jó alapanyagok elengedhetetlenek. Ezeket kerestük pénteken a Vásárcsarnokban.

Tóth Katalin

Fotó: © Cseh Gábor

 

Ne legyen hosszú leve, ne tegyünk bele sok paradicsomot, a zöldségeket vágjuk nagyobb darabokra vagy éppen szeljük vékonyan. Sózzuk be a hagymát, ami a zsiradékra kerül, tegyünk egy kis pirospaprikát is az ételbe – mindenkinek megvan a bevált receptje, mégis mindenki kicsit másképp csinálja a lecsót. A hozzávalókról legalább nincs vita: zöld, sárga, piros paprika, lédúsparadicsom, amit a nap érlelt, vöröshagyma, zsír vagy olaj és só mindenképpen kell bele. Aki csípősen szereti, az erős zöldpaprika-karikákat is dobhat a serpenyőbe.

A szombathelyi Vásárcsarnokban láttunk lecsópaprikát 500 forintért, tv paprikát 700-800 forintért is. A kápia paprikából 1000 forint egy kiló, a hegyes erőt zöldpaprikának 198 forint volt darabja. A paradicsom kilójáért 500-700 forintot kértek a standoknál. láttunk rózsaszín héjú, húsos, savmentes változatot, ami kevésbé való befőzésre. Az olasz fajtájú ökörszív paradicsom annál inkább: mindkettőnek egységesen 990 forint az ára. A lecsót feldobhatjuk füstölt kolbásszal, önthetünk rá felvert tojást (a dobozos tojás darabja 100 forint), rizzsel is összekeverhetjük, és tunkolhatjuk friss kenyérrel.

Aki uborkát rakna el, az kilónként 600 forintért már szép darabokhoz jut a piacon, de 990 forintért is árulták az egyik standnál. Tököt, cukkinit, patiszont 400-500 forintért kínálnak – azt hétvégenként viszik a vásárlók, amikor jobban ráérnek főzni. Keresett még az almapaprika – édes és csípős változatát is 500-tól 800 forintért adják a kereskedők. Ha már a piacon vagyunk, vétek hazamenni csemegekukorica nélkül. Kettőszázötven forintba kerül egy cső. Főzve, frissen fogyasztva ajánlotta a sorkikápolnai Németh Ramón zöldséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!