2023.08.11. 13:38
Javában terem a paprika, paradicsom - A tökéletes lecsó hozzávalóit kerestük a szombathelyi Vásárcsarnokban - fotók
Legyen szó a nyár kedvencéről, a lecsóról vagy savanyúság eltevéséről, a jó alapanyagok elengedhetetlenek. Ezeket kerestük pénteken a Vásárcsarnokban.

Fotó: © Cseh Gábor
Ne legyen hosszú leve, ne tegyünk bele sok paradicsomot, a zöldségeket vágjuk nagyobb darabokra vagy éppen szeljük vékonyan. Sózzuk be a hagymát, ami a zsiradékra kerül, tegyünk egy kis pirospaprikát is az ételbe – mindenkinek megvan a bevált receptje, mégis mindenki kicsit másképp csinálja a lecsót. A hozzávalókról legalább nincs vita: zöld, sárga, piros paprika, lédúsparadicsom, amit a nap érlelt, vöröshagyma, zsír vagy olaj és só mindenképpen kell bele. Aki csípősen szereti, az erős zöldpaprika-karikákat is dobhat a serpenyőbe.
A szombathelyi Vásárcsarnokban láttunk lecsópaprikát 500 forintért, tv paprikát 700-800 forintért is. A kápia paprikából 1000 forint egy kiló, a hegyes erőt zöldpaprikának 198 forint volt darabja. A paradicsom kilójáért 500-700 forintot kértek a standoknál. láttunk rózsaszín héjú, húsos, savmentes változatot, ami kevésbé való befőzésre. Az olasz fajtájú ökörszív paradicsom annál inkább: mindkettőnek egységesen 990 forint az ára. A lecsót feldobhatjuk füstölt kolbásszal, önthetünk rá felvert tojást (a dobozos tojás darabja 100 forint), rizzsel is összekeverhetjük, és tunkolhatjuk friss kenyérrel.
Piaci körkép
Fotók: Cseh GáborAki uborkát rakna el, az kilónként 600 forintért már szép darabokhoz jut a piacon, de 990 forintért is árulták az egyik standnál. Tököt, cukkinit, patiszont 400-500 forintért kínálnak – azt hétvégenként viszik a vásárlók, amikor jobban ráérnek főzni. Keresett még az almapaprika – édes és csípős változatát is 500-tól 800 forintért adják a kereskedők. Ha már a piacon vagyunk, vétek hazamenni csemegekukorica nélkül. Kettőszázötven forintba kerül egy cső. Főzve, frissen fogyasztva ajánlotta a sorkikápolnai Németh Ramón zöldséges.