Újdonságok

2023.09.22. 16:18

"A klíma ellenünk dolgozik" - fajtabemutató a bozzai gazdaságban - Nagyító alatt a kukorica

Az alapműveléstől kezdve a tápanyagutánpótláson át a vetőmagig több témában ismerkedhettek meg az újdonságokkal azok a gazdák, akik ellátogattak a kukorica fajtabemutatóra pénteken. 

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Aki eljön, az találkozik az újdonságokkal, aki nem, az lemarad, pedig az innováció nagyon fontos ebben az ágazatban – mondja a házigazda Nagy Imre. A bozzai gazdaság mintegy húsz éve ad otthont a rendezvénynek, amely egyben tapasztalat- és eszmecserére is lehetőséget biztosít a szakma képviselőinek.  

Kónya Zsolttól, a Saaten-Union Hungária Kft. területi képviselőjétől például a vetőmag választás fontosságáról hallhattak az érdeklődők. Elmondta: az elmúlt 20-30 évben megváltozott a klímánk, sokkal szárazabb lett az időjárásunk, hektikus a csapadékellátottság. Ennek megfelelően próbálnak hibrideket fejleszteni. - Jelenleg 22 tonna, amit egy hektáron el lehetne érni a kukoricával, ehhez képest 7-8 tonna a magyarországi átlag. A vasi ennél jobb, de itt a vadkárral is számolni kell. A legnagyobb gondot a szárazság okozza, a klíma ellenünk dolgozik - magyarázta. 

Szólt arról is, az idén a közgazdasági tényezők is megnehezítik a gazdálkodók dolgát. - Voltak jobb évek is, most egy kicsit a túlélésre kell játszani. A továbbtanulás segíthet ebben, többek között ez a rendezvény a szakmai fejlődést szolgálja. Ha valakinek csak egy mondat megmaradt a mai napból és azt a gazdálkodásra fordítja, már megérte - húzta alá. 

A hagyományokhoz hűen az előadásokat szabadtéri fajta- és gépbemutató zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!