Miértek, okok, tendenciák

2023.09.21. 07:00

Utánajártunk: mikor és mekkora dízelhiány jöhet? - A vasi szakember további áremelkedésre számít

Globális dízelhiányról érkeztek hírek az elmúlt napokban. Az általunk megkérdezett vasi kötődésű szakember szerint átmeneti fennakadások lehetnek, de a két évvel ezelőttihez hasonló esetre nem számít. Miértekről, okokról és várható tendenciákról is beszélgettünk.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Minden őszre begyűrűzik a dízelhiány - szögezi le Lencse Zsolt, a Conoil kutak üzemeltetője.  A nyári hónapokban finomítói kapacitások miatt a meglévő készletek alacsonyan maradtak, másrészt ilyenkor zajlik a finomítok karbantartása, harmadrészt: a mezőgazdasági munkák miatt megemelkedik a kereslet. - Ettől függetlenül nem tartok olyan mértékű üzemanyaghiánytól, mint amilyen két évvel ezelőtt kialakult, amikor leállt a MOL százhalombattai finomítója, az OMV finomítója felrobbant, és több helyen volt karbantartás miatt leállás. Az azonban elképzelhető, hogy lesznek fennakadások. 

Amennyiben a kormány ársapkát vezet be, mindenképp számolhatnak dízelhiánnyal, mert a MOL Nyrt. nem lesz képes ellátni az országot gázolajjal, az import lehetősége pedig megszűnik - fogalmazott. A szakembertől megtudtuk: a dízel olaj árát jelentősen növeli, hogy a nagy olajtermelők, például Oroszország és Szaúd-Arábia jelentősen csökkentette termelését, továbbá a téli átállásra való felkészülés miatt is lehet átmeneti készlethiány. Ez pedig áremelkedést okoz: Európában mintegy 60 százalékkal emelkedett a dízel ára nyártól mostanáig, ilyenre még nem volt példa. Igaz: tavaly ugyanilyekor 850, most 670-690 forint között mozog egy liter dízel ára.  

Lencse Zsolt szólt arról is, a jövő évi jövedéki adó emelés miatt többen próbálnak készleteket növelni. Még mindig nyári gázolajat forgalmaznak a kutakon, amelyből - nagy hidegben - kiválnak a parafinkristályok. Hozzáteszi: ha valaki dízelt szeretne tárolni, azt csak a november 1-je után vásárolt üzemanyaggal tegye, és csakis sötét, fém tartályban, melegtől és UV fénytől védve - így akár hónapokig is eltartható.  

A szakember arra számít: 95-ös benzinből nem lesz hiány, és az áremelkedés mértéke sem éri el a dízelét.  

A vasi kutakon úgy tapasztalják: minimálisan visszaesett a forgalom, de nem olyan mértékben, mint amennyire emelkedett az üzemanyagok ára. A hektikusság azonban jellemzővé vált: az áremelkedés előtti napokon minimum megduplázódik a forgalom és a hónap elején, a fizetések idején is jóval többen tankolnak. Lencse Zsolt visszakorrekcióban bízik az árak tekintetében, és azt reméli, nem lesz újra ársapka, mert akkor újra kaotikus állapotok jöhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!