Helyi gazdaság

2023.11.01. 20:49

Megugrott az Erste Csoport működési eredménye az első kilenc hónapban

Jelentősen,44,6 százalékkal, 4,178 milliárd euróra emelkedett az Erste Csoport működési eredménye az idei első kilenc hónapban az egy évvel korábbi 2,889 milliárd euróról - áll az Erste bank hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Vaol.hu

A működési bevétel 25,2 százalékkal, 7852,8 millió euróra emelkedett. A nettó kamatbevétel 23,7 százalékkal, 5422,3 millió euróra nőtt, leginkább Ausztriában, az emelkedő piaci kamatszint, valamint a hitelezés bővülése nyomán. A nettó díj- és jutalékbevétel 5,9 százalékkal, 1937,6 millió euróra emelkedett, szinte minden elsődleges piacon növekedés volt tapasztalható, különösen a pénzforgalmi szolgáltatásoknál, de a vagyonkezelés területén is.
    Az elsődleges tier 1-es alaptőkeráta (CET1) 14,2 százalékról 14,5 százalékra nőtt.
    Az elemzői várakozások szerint az Erste Csoport elsődleges piacai elkerülik a recessziót az idén, és reál-GDP növekedést érnek el. Az inflációs nyomás várhatóan mérséklődik, miután 2022-ben kétszámjegyű szintet ért el a rendkívül magas energiaárak miatt. A továbbra is erős munkaerőpiac támogatja a gazdasági teljesítmény növekedését az Erste Csoport összes piacán. A folyó fizetési mérlegek, amelyek tavaly jelentősen romlottak az elszabaduló energiaárak következtében, idén várhatóan javulnak az energiapiacokon bekövetkezett fordulatnak köszönhetően. Az államháztartási egyenlegek hasonló konszolidációja várható a 2022-es jelentős költségvetési hiányokat követően. A GDP-arányos államadósság az Erste Csoport összes piacán az előrejelzések szerint nagyjából stabil lesz, és így lényegesen az eurózóna átlaga alatt marad - összegezte működési környezetét az Erste.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!