TOP Plusz

2023.12.18. 19:37

Bükön épülhet a kerékpárút - közvilágítással

Egy „lépéssel közelebb”: a büki városházán írták alá a Bükfürdő–Sajtoskál közötti 1,3 kilométer hosszú kerékpárút és a mellette lévő közvilágítás megépítésére a kivitelezési szerződést.

Horváth László

A kép két szélén Marton Ferenc, dr. Kondora Bálint a Vas Vármegyei közgyűlés alelnökei, középen dr. Németh Sándor Bük polgármestere

Korábban megírtuk, az Élhető Bük TOP Plusz beruházási program keretében Bükön három helyszínen lesznek fejlesztések. Ezek közül elsőként a Bükfürdő–Sajtoskál közötti kerékpárút megépítése kezdődhet el. A kivitelezői szerződést a közbeszerzésen nyertes cégek vezetői, képviselői, valamint dr. Németh Sándor polgármester írta alá. 

Az eseményen részt vettek dr. Kondora Bálint és Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Önkormányzat alelnökei is. 

– Az összesen 600 millió forintos támogatást még 2022 tavaszán nyerte el városunk – idézte fel a polgármester. – A kerékpárútra ebből a forrásból 300 millió forintot fordíthatunk. A kivitelezés végeztével teljesen körbekerekezhető lesz a bükfürdői városrész. Ez egyrészt jó az aktív turizmusnak, hiszen növekszik a már meglévő kerékpárút hossza. Az sem mellékes szempont, hogy a fürdőre az ott dolgozók kerékpárjukkal egyszerűbben juthatnak el. A biztonságot fokozza az út mentén kiépítendő közvilágítás is.

 Dr. Kondora Bálint megjegyezte, a vármegyei és a büki önkormányzat között jó a kapcsolat. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt időszakban a TOP Plusz pályázatokon keresztül milliárd forintos nagyságrendű támogatás érkezett a városba. A kerékpárút is a közös munka eredménye, a tervezés költségét a vármegyei önkormányzat fedezte. 

Az alelnök, utalva arra a hírre, miszerint az Európai Unió 10 milliárd eurónyi forrást szabadított fel, megjegyezte, a magyar kormány előfinanszírozta a kivitelezés költségét. Így a kerékpárúti beruházás késlekedés nélkül elkezdődhet. 

Az országos szinten példamutató Élhető Bük kezdeményezés másik két eleme is fontos a városiaknak. A hulladékudvar szomszédságában komposztálótelepet alakítanak ki. Az első időszakban a város közterületein keletkező, éves szinten mintegy ezer tonna zöldhulladékot tudnak feldolgozni. A harmadik, de korántsem utolsó egység a Petőfi utcai zöldterület rendbetételével foglalkozik: 6200 négyzetméteren szépítik meg a közterületet, felújítják a játszóteret: korszerű szabadidőparkot hoznak létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!