Helyi gazdaság

2023.12.08. 19:25

Kiderült, mit vesz és mennyit költ a magyarok többsége Karácsonykor

A magyarok karácsonyi vásárlási szokásait vizsgálta a Pepita.hu friss közvéleménykutatása. A közel 15 ezer résztvevő válaszaiból kiderült, hogy az ajándékok beszerzése terén egyre kevesebben hagyják az utolsó pillanatokra a feladatot. A felmérésből származó információk alapján a kisállatok továbbra is az egyik legnépszerűbb ajándék kategóriát képviselik.

Vaol.hu

A résztvevők többsége (52,1%) már az őszi hónapokban, közel 44% pedig december első két hetében gondoskodik az ajándékok beszerzéséről. Az utolsó pillanatra hagyók aránya mindössze 3%. A válaszadók többsége kisebb csomagokkal lepi meg szeretteit, míg az egyetlen nagy meglepetést tervezők aránya 21% körül van. Az ajándékozók többsége (56,9%) a szokásos havi költéseiből finanszírozza az ünnepi vásárlásokat, a karácsonyi hiteligénylők száma alig éri el a válaszadók 1 %-át.

Az ajándékok átlagos értéke 5000 és 20 000 forint között mozog személyenként, a legtöbben ebben az árkategóriában vásárolnak. A válaszadók mindössze 2,4%-a költ 50 000 forint felett egy ajándékra. A középmezőnyt erősítik az 5000 forint alatti vásárlások (19,5%), valamint a 20 000 és 50 000 forint közötti ajándékok (14,9%). 

A vásárlási preferenciák terén a felmérés azt mutatja, hogy a legtöbben figyelik szeretteik kívánságait (65,6%), vannak, akik egyenesen megkérdezik, mire vágyna a másik (40,5%), míg mások a szezonközi leárazásokat keresik (18,5%).

A A november 1. és december 5. közötti időszak legnépszerűbb termékei a webáruházból rendeltek között az ünnepi dekorációk, társas- és fejlesztőjátékok, babák és plüssállatok, csocsóasztalok és játékkonyhák. Emellett a legtöbben játékkonzolokra, kávéfőzőkre, televíziókra, mobiltelefonokra, elektromos járművekre és porszívókra költenek. 

A legvágyottabb ajándékok a válaszadók szerint továbbra is a kisállatok, de népszerűek az egzotikus utazások, ékszerek, nagy értékű ajándéktárgyak is. Emellett még mindig népszerűek az extrém élmények (pl. ejtőernyőzés, hőlégballonozás, versenyautózás), vagy a személyre szabott ajándékok, (pl. fotókönyvek, versek, személyre szabott művészeti alkotások vagy dalok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!