Körkép

2023.12.09. 19:56

Több százezer forintos különbségek - mutatjuk a legdrágább és a legolcsóbb utcákat Vasban

Már böngészhető a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Ingatlanadattár című kiadványa, amely a lehető legrészletesebb területi bontásban mutatja be a használt lakások négyzetméterárát: a települési (a fővárosban a kerületi) átlagárak mellett a városokban utcánként is közli az átlagos árakat és azok relatív szórását.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Cseh Gábor

Külön érdekesség, hogy a térképek menüpont alatt vármegyei és települési térképeken jelenítik meg a lakáspiaci árakat, a Legek menüpont alatt pedig azokat a településeket, utcákat sorolják fel országosan, vármegyénként, Budapest kerületeiben és a megyei jogú városokban, ahol a legmagasabbak, illetve a legalacsonyabbak a lakásárak. Vasban a listát a szombathelyi Weöres Sándor utca vezeti az idén 733 ezer forintos négyzetméterárral. A Minerva utcában átlagosan 686 ezer, a Síp utcában pedig 654 ezer forintba kerül átlagosan egy négyzetméter ingatlan. 

Az első tízben szerepel a sárvári Anna sugárút 641 ezer és a büki Golf út 629 ezer forintos négyzetméterárral. Ugyancsak hatszázezer forintnak a fölét is elkérik négyzetméterenként Szombathelyen a Kárpáti Kelemen, a Malom, az Írottkő, a Viktória és a Fadrusz János utcában. Ezzel szemben a körmendi Deák és Rákóczi utcákban ugyanez az érték 322 ezer forint – ők vezetik a legolcsóbbak listáját.

Celldömölkön a Sági utcában 251 ezer, Bükön a Kossuth utcában 156 ezer forint a négyzetméterár. Az Ingatlanadattár 1997 óta része a KSH termékportfóliójának, először nyomtatott kötetként, később CD-n, az utóbbi időkben online megvásárolható kiadványként értékesítette a hivatal. 

– Az Ingatlanadattár mostani módosításával a KSH adatbázisba szervezte és a lekérdezőben ingyenesen elérhetővé tette a 2015 óta eltelt évek ingatlanstatisztikáit, ami biztosítja az adatok időbeli összehasonlításának, grafikonos és térképi ábrázolásának lehetőségét. Az újítás hatására lekérdezhető és megjeleníthető például egy adott város adott utcájában a lakásárak változása 2015 és 2022 között – ismertette a megújult kiadvány legfontosabb előnyeit Székely Gáborné, a KSH lakásstatisztikai osztályának vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!