Számos újítás van

2024.01.02. 17:02

Adók, támogatások, klímavédelem, nyugdíjak - Sok minden megváltozott 2024-ben Burgenlandban - Mutatjuk a részleteket

Számos újítás van, köztük olyanok is, amik a zöldítést célozzák.

Vaol.hu

Forrás: ORF

Az új évben a fűtési rendszer cseréjének költségeinek átlagosan 75 százaléka megtérülhet szövetségi és állami támogatásokból - írja az ORF. Minél klímabarátabb a fűtési rendszer, annál több a támogatás. A hőfelújításra is növelik a finanszírozást. A következő két évben nem lesz áfa a magánszektor fotovoltaikus rendszereire, ez vonatkozik a tárolórendszerek telepítésére és vásárlására is.

A dízel és a benzin egyre drágább

A CO₂-adó azonban 2024-ben emelkedni fog. Ez azt jelenti, hogy a gázolaj 3,7 centtel, a benzin pedig 3,4 centtel lesz drágább literenként a kutaknál. Autóvásárláskor emelkedik a normál fogyasztási adó és drágul a motorhoz kapcsolódó biztosítási adó is - a benzines és dízelautóknál ennél többet drágulnak 2024-ben . Az e-mobilitás finanszírozása folytatódik. 2024-ben a fiatal felnőttek 18. születésnapjuk alkalmából egy évre ingyenesen kapják meg az osztrák klímajegyet.

A nők nyugdíjkorhatárának fokozatos emelése

A hidegprogresszió eltörlésével módosulnak az adótarifák, és ez azt jelenti, hogy az osztrákok pénztárcájában több pénz lesz. 2024-ben csaknem tíz százalékkal emelik a nyugdíjakat. Idén lép életbe először a nők nyugdíjkorhatárának fokozatos emelése. 2033-ra fokozatosan érvénybe lép a normál 65 éves nyugdíjkorhatár, akárcsak a férfiak esetében.

Megreformálják az adományok adókedvezményét. Aki nonprofit egyesületeknek, egyházaknak, gazdasági társaságoknak adakozik, áprilistól levonási felszólítást kérhet az adóhivataltól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!