Statisztika

2024.01.21. 17:30

Népesség, turizmus, építőipar: nagyító alá került Vas vármegye

Részletes, az élet minden területére kiterjedő elemzést tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A Fókuszban a vármegyék címszó alatt a demográfiai helyzettől az ipar alakulásáig sok mindenre találni adatokat a tavalyi év első három negyedévére vonatkozóan.

Cseh-Egyed Bernadett

Több mint háromszáz lakás készült el az időszakban

Forrás: Cseh Gábor

Kevesebb házasság 

2023 első három negyedévében a születések száma 6,4, a halálozásoké pedig 5,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest: 1455 gyermek jött világra, és 2440 fő hunyt el. A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 985 fővel csökkentette a vármegye lakónépességét. Ez a veszteség 4,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2022 ugyanezen időszakában. 2023 első kilenc hónapjában 1011 pár kötött házasságot, mintegy 28 százalékkal kevesebb, mint 2022 azonos időszakában. 

Emelkedő keresetek 

A statisztikai elemzés rámutat arra is: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók kedvezmények nélkül számolt havi nettó átlagkeresete – a közfoglalkoztatottakéval együtt – az egy évvel korábbihoz képest 14,3 százalékkal, 338 ezer forintra nőtt. Ezzel folytatódott a korábbi időszakok emelkedő tendenciája. A havi nettó átlagkeresetek a versenyszférában átlagosan 342 ezer, a költségvetési szférában 331 ezer forintra nőttek. 

 

Vállalkozni nehéz 

2023. szeptember végén Vas vármegyében az egy évvel korábbinál 1,5 százalékkal több, 44,6 ezer vállalkozás szerepelt a nyilvántartásban. A többi vármegyéhez hasonlóan a regisztrált vállalkozások többségét kitevő önálló vállalkozók száma 2,3 százalékkal nőtt, a társas vállalkozásoké 1,9 százalékkal csökkent. A legtöbb vállalkozást a mezőgazdaságban tartották nyilván. Vasban az országos 4,8 százalékos csökkenésnél kisebb mértékben, 2,3 százalékkal maradt el az ipari termelés 2023. I–III. negyedévi volumene – a telephely szerinti adatok alapján – az előző év azonos időszakitól – olvasható az értékelésben, amely részletezi: az egy lakosra jutó termelési érték 26 százalékkal meghaladta az országos átlagot, ezzel a vármegye a térségi rangsor első felében helyezkedett el. 2023 I–III. negyedévében a Vas vármegyei székhelyű építőipari vállalkozások teljesítménye – a gazdasági nehézségek hatására – visszaesett az előző év azonos időszakához képest. A legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások termelése közel tíz százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A vasi építőipari vállalkozások súlya alig változott, az országos kibocsátás 1,3 százalékát adták. 

Több mint 300 épült 

Fordulat állt be ugyanakkor a használatbavételek számát illetően. A 2016 óta dinamikusan növekvő és 2020-ban tetőző lakásépítésszám 2021- ben számottevően visszaesett, majd 2022-ben tovább csökkent Vas vármegyében. 2023 I–III. negyedévében viszont az országos tendenciával ellentétben 34 százalékkal nőtt a használatbavételek száma a vármegyében. 308 lakás épült ebben az időszakban, 47 százalékuk Szombathelyen, 39 százalékuk a többi városban, 14 százalékuk községekben. Ezzel Vas a főváros és a vármegyék alkotta rangsor ötödik helyén szerepelt. A lakásoknak 27-73 százalékos arányban természetes személyek, illetve vállalkozások voltak az építtetői. 

Csehek és németek 

Vas vármegyében 2023 első három negyedévében a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 11 százalékkal elmaradt, a vármegyék döntő többségéhez hasonlóan, az előző év azonos időszakitól. A külföldivendégforgalomban a küldő országokat tekintve Csehország, Ausztria és Németország volt a legjelentősebb. 2023 szeptemberében a hónap legalább egy részében nyitva tartó kereskedelmi szálláshelyek száma (132) és a bennük található férőhelyeké (11 103) kevesebb volt, mint egy évvel korábban, a magán- és egyéb szálláshelyek kínálata viszont nőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!