Találkozó

2024.01.31. 20:00

Útfejlesztésekről és Szombathely kitörési pontjairól is egyeztetett Navracsics Tibor (videóval)

Országgyűlési képviselőkkel, hivatalvezetőkkel és az ELTE SEK rektori biztosával is találkozott szombathelyi látogatása során Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

Tömböly Ágnes

A Megyeházán dr. Kondora Bálint, Ágh Péter, Majthényi László, Czunyiné dr. Bertalan Judit, Navracsics Tibor, V. Németh Zsolt és Vámos Zoltán

Forrás: VN/Facebook

Mint arról tegnap beszámoltunk: országjárása részeként látogatott Vas vármegyébe, Szombathelyre Navracsics Tibor. Ennek során a Megyeházán találkozott a Vas Vármegyei Kormányhivatal vezetőivel és a járási hivatalok vezetőivel is. Az egymást követő egyeztetéseken végig vele volt Vámos Zoltán főispán.

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke irodájában fogadta a minisztert és Czunyiné dr. Bertalan Juditot, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztost. Utóbbi közösségi oldalán egy videót is megosztott Vas vármegyei látogatásáról.

A jó egyórás munkamegbeszélésen részt vettek Ágh Péter és V. Németh Zsolt államtitkárok is.

Vasi útfejlesztések is szóba kerültek

- Megtisztelő, hogy ismét Vas vármegyében köszönthettük Navracsics Tibort, aki azt a most alakult új minisztériumot vezeti, amely felel - többek között - a közigazgatásért, az önkormányzatokért. Mindezek tekintetében bőven volt miről beszélni, de kapcsolódási pontot ad számunkra az is, hogy a tárca a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének koordinálásban is részt vesz - tájékoztatta lapunkat Ágh Péter.

- Az M86-os főút Szombathely-Körmend közötti szakaszának fejlesztését, a vasvári elkerülőt és a 8-as főút autóúttá való fejlesztését is említettem a megbeszélésen - mondta el érdeklődésünkre V. Németh Zsolt, hozzátéve: a kistelepülések szennyvíztisztításának megoldását is szorgalmazta. Szintén a vasi infrastrukturális beruházások fontossága mellett érvelt a tanácskozáson Majthényi László. A vármegyei közgyűlés elnöke kérdésünkre a fentieken túl még a 84-es főút felújítását említette, amiről szó esett, és amit közösen szorgalmaztak.

Navracsics Tibor a Megyeháza Tinódi-termében találkozott Nemény Andrással, Szombathely polgármesterével. Egyebek között a Szombathely által felhasználható pályázati forrásokról egyeztettek - tudtuk meg a városvezető közösségi oldaláról.

Az ELTE SEK megkerülhetetlen Szombathely jövője tekintetében 

- Nemcsak a közigazgatás időszerű kérdéseire kerestük a választ, hanem a területfejlesztés lehetséges kitörési pontjaira is. Eléggé világosnak tűnik, ahhoz, hogy Szombathely ismét a térség vezető szereplőjévé váljon, új vezetésre, új dinamikára, új célokra van szükség - ezt már a nap végén tartott sajtótájékoztatóján mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki az ELTE Savaria Egyetemi Központjába is ellátogatott. - A területfejlesztési politika szereplői között az önkormányzatok, a kormányhivatal, a járási hivatalok mellett a felsőoktatási intézmények azok, amelyek még meghatározó szerepet játszhatnak - húzta alá, hozzátéve: a nagytérségi központokban, legyen szó akár Szegedről, Miskolcról, Zalaegerszegről, mindenhol megtalálható egy-egy olyan felsőoktatási intézmény, amely nemcsak a szó szoros értelmében vett felsőoktatásban játszik meghatározó szerepet, de a területfejlesztési koncepciók kidolgozásában is. Navracsics Tibor azért találkozott Lenkai Nóra rektori biztossal, hogy átbeszéljék, hogyan tudna a jövőben a Savaria-campus hozzájárulni ahhoz, hogy Szombathely is betölthesse azt a küldetését, amely földrajzi fekvéséből, hagyományaiból, fejlettségéből adódik - tudtuk meg.

Navracsis Tibor miniszter az ELTE Savaria Egyetemi Központba is ellátogatott, ahol Lenkai Nóra rektori biztossal találkozott
Forrás: VN/Facebook

A Savaria-campus vezetése partner az együttműködésben

- Nem volt előzmény nélküli az egyeztetésünk, hiszen korábban Navracsics Tibor és Czunyiné dr. Bertalan Judit közösen tartott az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna területén belül működő felsőoktatási intézmények vezetői, képviselői számára egy az együttműködésüket elősegítő munkamegbeszélést - ezt már Lenkai Nóra mondta el kérdésünkre. A ELTE SEK portfóliója mellett az egyeztetésen szóba kerültek azok a mérföldkövek, ahol a területfejlesztési koncepcióhoz csatlakozhat az ELTE SEK. - Miniszter úr megerősítette, a területfejlesztési koncepció nem működhet az egyetem nélkül, így ezekről a kérdésekről is egyeztettünk - tájékoztatott Lenkai Nóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!