Nyelvi akadályok

2024.02.06. 11:06

Szakmunkáshiány Burgenlandban: magyar nyelven indul targoncás tanfolyam

Az Osztrák Hulladékgazdálkodási Vállalkozások Szövetsége (VOEB) márciusban magyar nyelvű targoncás tanfolyamot indít Bruck an der Leitha-ban. A szövetség ezzel az ajánlattal a munkaerőhiányra kíván reagálni.

Vaol.hu

Forrás: ORF

Ausztriában a targonca üzemeltetéséhez úgynevezett targoncavezetői engedélyre van szükség. A vezetői engedély megszerzéséhez vezető úton azonban gyakran jelentenek nehézséget a nyelvi akadályok – közölte a magyarok.orf.at-val Gabriele Jüly, a VOEB elnöke.

„A munkatársaim háromnegyede beszél magyarul. Ők azok a munkások, akik karbantartják az infrastruktúránkat. Ezért az új tanfolyamot felvettük az akadémia programjába, hogy minden érdeklődő az osztrák szabványoknak megfelelő továbbképzésben részesülhessen“ – mondta Jüly. A továbbképzés mellett a VOEB ezzel a tanfolyammal az iparágban tapasztalható szakképzett munkaerő hányára reagál.

A következő tanfolyamot szerb nyelven tervezik

A magyar nyelvű targoncás tanfolyamra március 7-én és 8-án kerül sor az Abfallservice Jülynél (Bruck an der Leitha körzet). A két nap alatt a résztvevők a gyakorlati vezetéstől kezdve a rakományrögzítésen át a rakománykezelésig, mindent megtanulnak.

A résztvevőknek a vizsga előtt otthoni tanulással kell elmélyíteniük tudásukat. A tanfolyamra február 22-ig lehet még jelentkezni. Megfelelő érdeklődés esetén szerb nyelvű targoncás tanfolyamot is indítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!