Tanácsok

2024.03.03. 07:00

Lakásbiztosítást váltana? Most megteheti!

Évekkel ezelőtt kötött díjakat nem aktualizálta? Mostantól márciusban lehetősége van lakásbiztosítást váltani, még akkor is, ha a megszokott évfordulós felmondási időszak máskor esedékes.

Gáspár Eszter

Sokan már megkapták a biztosítójuktól azt a levelet, amelyben értesítik őket arról, hogy soron kívüli és ingyenes felmondási lehetőségük van a lakás- és házbiztosításukkal kapcsolatban. 2024 márciusában először lesz lehetőség arra, hogy a biztosítási szerződés évfordulóján kívül még egyszer felmondják lakásukra és házukra kötött lakásbiztosítást, és helyette új, akár olcsóbb biztosítást kössenek. A legtöbb lakásbiztosítás határozatlan időre szól, ami azt jelenti, hogy nincs rögzített lejárati dátum, és évről évre, a szerződéskötés év. 

lakásbiztosítást
Mostantól márciusban lehetősége van lakásbiztosítást váltani
Forrás: Shutterstock

Miért éri meg lakásbiztosítást váltani?

A legnagyobb motiváció természetesen a spórolás lehet. Az előző évben átlagosan 58 ezer forintba került egy lakásbiztosítás, de a szerződésváltással tízezreket spórolhatunk a biztosítók közötti versengés révén. A Netrisk.hu biztosítási portál szerint évente akár 20 ezer forintot is megtakaríthatunk, míg az Insura.hu 15-20 százalékos átlagos árcsökkenéssel számol

Február-márciusban érdemes lesz annak is utánanézni, hogy az akár jó pár évvel vagy évtizeddel ezelőtt megkötött lakásbiztosításunk aktuális biztosítási összege most fedezheti-e egy káresemény utáni helyreállítást, vagy abból tudnánk-e pótolni a megsemmisült vagy ellopott használati és értéktárgyainkat. Ha nem, ennek megfelelően aktualizálhatjuk a szerződésünket vagy újat köthetünk.

Mi jelenthet gondot a lakásbiztosítás felmondásakor?

A felmondásnál fontos szempont, hogy nem lehet díjtartozás a szerződésen, ha mégis van elmaradásunk, azt legkésőbb a felmondási határidőig rendezni kell. A már előre befizetett biztosítási díjnak a felmondás utáni időszakra eső részét visszafizetik a biztosítók. A 30 napos felmondási idő alatt még védelmet nyújt a felmondott lakásbiztosítás, ennek letelte után, vagy az alatt hatályba léphet az új szerződésünk (hisz nem tiltja jogszabály a kettős biztosítást), így folytonos marad a biztosítás, egy napra se marad fedezet nélkül lakásunk.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!