Az idei esztendő vízválasztó lesz

2024.04.11. 11:30

Már virágzik a repce: sárgába borult a megyehatár - fotók

Régi mondás szerint ahány hétig virágzik, annyi tonnát terem a repce. Az idén eddig minden jel szerint bízhatnak az elhúzódó virágzásban a gazdák. Egyúttal most kell a leginkább résen is lenniük: a növényvédelem eredményessége az időzítésen (is) múlik.

Cseh-Egyed Bernadett

Vajkovics Balázs nem emlékszik rá, hogy ilyen korán elkezdődött volna a repce virágzása

Forrás: Cseh Gábor

Márciusi virágzásra nem emlékszik, és az elmúlt esztendők fényképes dokumentumait végignézve nem is talált ilyenre példát – meséli Vajkovics Balázs növényvédelmi szakmérnök, a Vas Vármegyei Növényvédelmi Kamara elnöke, miközben Zanat határában a repceföld felé tartunk. A sárga virágok derékig érnek, de az Őrségben például az itteninél is szebbek, magasabbak a növények. Gyökerestül kihúz egyet, a szárat félbevágja – színe egységes, tartása is van, egészségesnek tűnik. A szakember úgy tapasztalja, vármegyeszerte elégséges volt a szárormányos elleni védekezés, a növénynek azonban még sokat kint kell aludnia a betakarításig. – Nagyon résen kell lenni, érdemes az egyes táblákat egyenként átvizsgálni. A különböző fajták különböző érési szakaszban vannak – hangsúlyozza Vajkovics Balázs, aki idén elhúzódó virágzásra számít. Ez a várható termésre nézve jó, a növényvédelem szempontjából azonban további figyelmet és pontosságot kíván. Elmagyarázza: a fénybogár a zöld-sárga bimbókra veszélyes, két hete kezdődött a betelepülésük, akkor védekeztek is ellene. 

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Ilyenkor elvileg már csak segíti a beporzást, de a kevésbé kinyílt bimbókban még tehet kárt. Közben számítani kell már a becőormányos megjelenésére is, amely kevésbé látványos, de annál nagyobb kárt tud okozni a termésben. Jövő héten pedig várhatóan gombaölő kezelésre is szükség lehet. Az imputanyagok drasztikus áremelkedése miatt ott spórolnak a gazdák, ahol tudnak. A kamara elnöke szerint az idei esztendő vízválasztó lesz, a tápanyaghiány kezd megmutatkozni a növényeken. A folyamatot gyorsítja, hogy a sok csapadék miatt azok egy része kimosódik. Tapasztalataik szerint sokan bórból is kevesebbet használnak, mint amennyire a növénynek szüksége lenne, erre utal például a gyökér nyaki részén látható feketedés.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Korábban többször írtunk róla, a használható növényvédő szerek listájának fokozatos szűkülése miatt többen hagytak fel a repcetermesztéssel. Vajkovics Balázs rámutat: a repce olyan előveteményt csinál a kalászosoknak, amit máshogy nem lehet pótolni. Előnye az is, hogy viszonylag jól tűri a szárazságot. Igaz, egyelőre bőven van még nedvesség a talajban, csak a túl korán jött nyár meg ne bosszulja magát. A drasztikus lehűlés megviseli és visszaveti a fejlődésben a repcét. Hamarosan kiderül az is, milyen hatása van annak, ha valaki gabonára gabonát vet, de a terméscsökkenés borítékolható. A repce ára most egyébként – a tavalyihoz viszonyítva – jó. Mivel Európa-szerte egyre kevesebben termesztik, kurrens növénnyé válik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!