Kalásznézőben

2024.05.16. 07:00

Szépen fejlődik a búza Vasban, a szemeknek még pocakosodniuk kell - fotók

Kalászba szökött, sőt, egyes helyeken már virágozni is kezdett a búza Vas vármegyében, ezzel megkezdődött a kalász fuzáriózis elleni védekezés időszaka. Az általunk megkérdezett gazdák eddig elégedettek a látvánnyal, de az aratásig hátralévő minimum 45-55 napban még sokat kell fejlődnie a gabonának.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Szép zöld a határ és szép a búza – mondja elégedetten Moór Adrián agrármérnök, akivel Sajtoskál határában találkozunk szerdán reggel. Nem lehet oka panaszra az időjárásra sem: az őszi vetést ugyan megnehezítette a sok csapadék, de végül minden időben, a terv szerint földbe került. Az idei évben mostanáig mintegy 196 milliméternyi csapadék hullott ebben a térségben, ami jónak tekinthető. A májusi eső azonban tényleg aranyat ér, víz kell még, hogy a kalászban nőni, pocakosodni tudjanak a szemek.

búza
Búzamező Sajtoskál határában
Fotó: © Cseh Gábor

- Most kell megvédeni a kalászt, a fuzárium akár az egész éves munkánkat tönkre teheti – húzza alá a szakember, majd részletezi: a gombabetegség miatt a kalászok kifehérednek majd rózsaszínné válnak. Ugyancsak ajánlott vele együtt elvégezni a rovarölő kezelést, továbbá a most kijutatott nitrogénes-kénes lombtrágya nagyban segíti a termény minőségi paramétereit növelni. Pozitívumként említi, hogy normalizálódott a műtrágya beszerzési ára, így talán senki nem kényszerül spórolásra.

Moór Adrián úgy tapasztalja, idén valamivel kevesebb búzát és több szóját vetettek Vasban – részben a jobb eladhatósága miatt. Maga pedig idén először döntött úgy, hogy fele-fele arányban termel étkezési és takarmány búzát. Előbbi minőségibb és többet adnak érte, utóbbi többet terem. Ezek a példák is mutatják: a gazdák próbálkoznak a nehéz gazdasági körülmények között is túlélni.

A kalászba szökkenéstől kezdve minimum 45-55 nap van hátra az aratásig. Az őszi árpát várhatóan már június 20-a körül vágják Vasban, az hogy a repce és búza érése mennyire esik majd egybe, az időjáráson múlik. Közben bőven akad más munka is: a napraforgó, kukorica, szója mostanra földbe került, de a vetés utáni állományt gyomirtózni kell, és javában zajlik a gépek felkészítése is a betakarítási szezonra – mondta a szakember.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a többek között Náraiban gazdálkodó Zernovácz József is. - Nem panaszkodhatunk: jól mutat és elkezdett kalászba szökni a búza, eső is volt bőven – összegez. Megtudjuk: ahol a vetésforgó megkívánta, oda búzát vetett, máshova a korábbiaknál több kukorica, szója került. Zernovácz József azon kevés gazdálkodó közé tartozik, aki nem adta fel a repcetermesztést sem.

Nárai határában mintegy 13 milliméternyi csapadék hullott keddre virradóra, kellett egy nap pihenő, hogy rámehessen géppel a földre: a permetezés, gyomirtás sokat nem várhat. A korán érkezett jó idő miatt legalább két héttel előrébb jár a természet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!