Frissülő cikk

2018.02.28. 13:09

Még mindig vannak járhatatlan utak Vas megyében- Extrém hideg is érkezik

Kedden a vonatoknak és kamionoknak is komoly gondot okozott a hideg és a hóátfúvások, áramkimaradások is voltak. Szerdán éjszaka további lehűlés érkezhet.

Gulyás Regina Olimpia

Fotó: VN-archív

Ez történt kedden

A kedd reggel hosszú vonatkéséssel indult sokak számára. Nem csak a vasúton, de az utakon való közlekedést is  megnehezítette az időjárás, még a kamionok számára is. A Közút gépei folyamatosan dolgoznak, ám a szél visszahordja a havat az úttestre. Bük, Csepreg és Tormásliget településeken az áramszolgáltatás is szünetelt, amit néhány óra alatt orvosolt a szolgáltató.

A szél visszahordja a havat a frissen takarított utakra. Fotó: Nagy Jácint

A téli szezon legnehezebb napjáról ITT olvashatja összefoglaló cikkünket.

Járhatatlan utak szerda reggel

A Magyar Közút közleményében ezt írja a szerda reggeli állapotokról: Útinform szolgálatunk reggel 7 órai összesítése alapján Vas megyében már csak 10 mellékúton van érvényben teljes útzár: Gyóró és Csepreg, Karakó és Jánosháza, Kemenesmihályfa és Tokorcs, Vönöck és Kemenessömjén, Mersevát és Kemenesszentmárton, Rum és Rábatöttös, Meggyeskovácsi és Csempeszkopács, Boba és Nemeskocs, Jánosháza és Kissomlyó között, valamint a bucsui bekötőúton.

Több úton van érvényben teljes zár a hóátfúvások miatt. Fotó: Nagy Jácint

Ezen felül az autóval közlekedők jeges, jégbordás utakra és hófúvásokra számíthatnak a több szakaszon is a 8-as, illetve a négy számjegyű utakon is.

7 óra 45 perckor is több személyvonat 10 percnél hosszabb késéssel közlekedett megyénkben. Fotó: vonatinfo

A vonatközlekedést továbbra is késések jellemzik megyénkben. A GYSEV Zrt.  hangosbemondón tájékoztatja utasait arról, hogy hosszabb időtartalmú utazásokra számíthatnak a hideg idő miatt.

Most jön az igazi hideg

A hideg megterheli szervezetünket, öltözködjünk rétegesen! A hóesés ugyan alábbhagy szerdán, a hőmérséklet viszont tovább csökkenhet. A csütörtök hajnalban lehet a leghidegebb, -20 fokot jósol az Országos Meteorológiai Szolgálat. Vas, Zala és Somogy megyére adott ki másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést  ( -15/-20 fok alatti hideg ) az Országos Meteorológiai Szolgálat, de kettő kivételével minden megyében extrém hidegre számíthatunk.

Három megyére adtak ki másodfokú riasztást Forrás: met.hu

Németországban ennél is hidegebbet, -30 fokot mértek a napokban. Szombaton már fagypont fölé emelkedhet majd a hőmérséklet napközben. Kedden további havazás várható, ami kellemesebb hőmérséklet társul, így a gyermekek is ki tudják élvezni majd a télies időjárást.

-20 fok lehet csütörtök reggel Forrás: met.hu

 8.49 Megnyitott út

A korábban hófúvás miatt lezárt 8442-es jelű Vas megyei utat Meggyeskovácsi és Csempeszkopács között ma reggel 8 órakor újra megnyitotta társaságunk.- közölte velünk a Magyar Közút.

11.01. 8 járhatatlan útszakasz

- a 7381-es számú úton, Karakó és Jánosháza között;

- a 8453-as számú úton, Tokorcs és Kemenesmihályfa között;

- a 8454-es számú úton, Kemenessömjén és Vönöck között;

- a 8455-ös számú úton, Mersevát és Kemenesszentmárton között;

- a 8618-as számú úton, Lócs és Csepreg között;

- a 8702-es számú úton, Rum és Rábatöttös között;

- a 8459-es számú úton, Boba és Nemeskocs között;

- a 87133-as számú úton, Szombathely és Bucsu között.

Éjszaka is nyitva lesznek

Péntekig éjszakánként is nyitva tartanak a nagyobb vasúti várók, ezzel segítve a hideg elleni harcot. ITT találja listájukat.

12.47 Folyamatosan szűnnek meg útzárak

A Magyar Közút közleményt adott ki, miszerint társaságuk folyamatosan szünteti meg a teljes útzárakat a hófúvások miatt, így Vas megyében már csak 6 mellékúton van érvényben emiatt korlátozás:  Gyóró és Csepreg, Mersevát és Kemenesszentmárton, Rum és Rábatöttös, Kemenessömjén és Vönöck, Boba és Nemeskocs, valamint a bucsui bekötőúton.

13.09 Forgalomkorlátozás Szombathelyen

Egy műszakilag meghibásodott tehergépkocsi akadályozza a közlekedést a 86-os számú főút és a Körmendi út kereszteződésénél, Szombathelyen. Az érintett útszakaszon rendőri forgalomirányítás mellett halad a forgalom 2018. február 28-án 13 óra 5 perctől.-írja a police.hu

13.27 Négyre csökkent a lezárt útszakaszok száma

Már csupán négy útszakaszt érint a teljes útzár a police.hu közleménye szerint. Ezek a következők:

- a 8454-es számú úton, Kemenessömjén és Vönöck között;

- a 8455-ös számú úton, Mersevát és Kemenesszentmárton között;

- a 8618-as számú úton, Lócs és Csepreg között;

- a 8459-es számú úton, Boba és Nemeskocs között.

14.40 Már csak két út van lezárva

Vas megyében már csak a Lócs és Csepreg, illetve Mersevát és Kemenesszentmárton közötti mellékúton van érvényben teljes útzár hófúvás miatt. -tájékoztatott minket Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

A vetésnek nem árt a hó

Szépen fejlődik a repce a hó alatt, mutatja Kiss János gazdálkodó Fotó: Nagy Jácint

A rendkívüli hideg nem árt a vetésnek, mivel hó védi a növényeket- tudtuk meg egy vasi gazdálkodótól. A hidegnek örülnek a gazdák: sok kártevő elpusztul ilyenkor. Az erről szóló cikkünket ITT olvashatja el.

14.55 Már csak egy lezárt út

Vas megyében már csak a Lócs és Csepreg közötti mellékúton van érvényben teljes útzár hófúvás miatt.- tudatta velünk Magyar Közút.

17.17 Nincs lezárt út

Vas megyében valamennyi hófúvás miatt bevezetett útzárat feloldotta társaságunk, így az időjárási helyzet miatt már nincs érvényben korlátozás a megyében. Ugyanakkor a hófúvásokban korábban érintett területeken még időszakosan téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, ezek megszüntetésén is folyamatosan dolgoznak szakembereink. -tájékoztatott minket Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Továbbra is várjuk helyzetjelentésüket, fotóikat a [email protected] címre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában