időjárás

2018.04.04. 07:00

Kevés esőt kapunk Vas megyében, de húsz Celsius-fok felett mérhetünk délutánonként

Fagy nem várható a héten, de lesznek még hűvös hajnalok, a délutánok viszont igazi tavaszi időt ígérnek.

Bakos Ágnes

Ritka jelenség: Kelvin-Helmholtz felhőt lehetett látni tegnap reggel Kőszegről a nyugati égbolton Fotó: Ráduly László

A reggeli órákban ritka, Kelvin-Helmholtz felhőt lehetett látni Kőszegről a nyugati égbolton – jelentette Ráduly László, kőszegi meteorológiai észlelő kedden.

A Kelvin-Helmholtz-hullámnak nevezett jelenség akkor jön létre, ha egy gyorsabban mozgó, és egy stabil gáz- vagy folyadékréteg találkozik, úgy néz ki, mint egy szökőár – ebben gyönyörködhettek a kőszegiek. Az időjárási helyzet, amelyben létrejött, az egy anticiklon, amely a kontinens középső részei fölé nyúlik be dél felől. Délnyugati áramlással továbbra is száraz és enyhe levegő áramlik a Kárpát-medence fölé.

Ritka jelenség: Kelvin-Helmholtz felhőt lehetett látni tegnap reggel Kőszegről a nyugati égbolton Fotó: Ráduly László

– Megérkezett a tavasz, ezt mondhatjuk kijelentő módban – kezdte Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. – Csütörtökön egy hidegfront vonul át, csapadékot hoz, 7-15 milliméter. Addig, aztán a hétvége újra napos, kellemes idő lesz – vázolta az eheti várakozásokat Pétervári Tibor.

– Ha később lenne a húsvét, azt mondhatnánk, böjti szelek fújnak – fűzte hozzá, hiszen szinte a hét minden napja szelesnek látszik, jórészt dél-délnyugati irányból, a péntek lehet kivétel, aznap rövid időre északi szél várható Szombathelyen. Fagyos hajnalokra nem kell számítanunk, sőt a szél miatt 7-10 °C-os minimumok látszanak. A szombat tűnik kivételnek, akkor a szélcsendesebb, derült időben +1 °C-ig hűlhet a levegő.

– Lassan lehet már kezdeni a munkákat a kertben – figyelmeztetett az észlelő. Ő maga melegágyba vet paprikát, arra számít, néhány nap alatt kikel – kedvez neki a hét időjárása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában