megfelel az évszaknak

2018.05.08. 06:58

A fagyosszentek fagyot nem, de lehűlést hozhatnak Szombathelyre

Májusban már csak kettő, hivatalosan nyárinak minősülő napot számolhattunk, az enyhe éjszakák számítanak csak kirívónak, egyébként az évszaknak megfelelő az időjárás - összegezte Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Bakos Ágnes

Jól jönne a májusi eső a vasi földeken Fotó: Unger Tamás / VN

Május második hetében 21-23 °C-os maximum hőmérsékletek várhatók, hajnalonként pedig 10-13 °C lesz. A fagyosszentek hozhatnak lehűlést, de fagyot várhatóan nem: 14-ére és 15-ére 16-18 °C-os maximum látszik.

Jól jönne a májusi eső a vasi földeken Fotó: Unger Tamás / VN

Ami az aranyat érő májusi esőt illeti: átlagosan 60-70 milliméternyi csapadék szokta áztatni a vasi megyeszékhelyet. Ehhez képest (arányosan, eddig) keveset kapott a város idén: a hónap első hét napján 6,7 milliméternyi hullott. Viszont például Szalafő környéke már 30 milliméter felett jár. Ez jellemző ilyenkor: gócokban, lokálisan érkezik a csapadék, erre számítsunk szeptemberig – mondta az észlelő. Az előrejelzések néhány milliméternyi csapadékot jeleznek május második hetére Szombathelyre: ma és vasárnap ázhatunk. A földeken jól jönne a csapadék: a talaj felső 20 centiméteres rétege körülbelül 40 százalékban telített nedvességgel Vas megyében, mélyebbre jobb a helyzet.

A májusi napsütésre nem lehet panasz: az elmúlt hét nap mindegyikén legalább 8 órát és 30 percet sütött a nap Szombathelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában