Időjárás

2018.11.23. 16:36

Nem volt veszélyben Szombathely rekordja

Hetvenegy éve ezen a napon 16 Celsius fokkal volt melegebb Szombathelyen, mint most. Az idei hőmérsékletek legfeljebb a minimális napi hőingás miatt számítanak extrémnek.

Bakos Ágnes

Nem volt még olyan alacsony napi középhőmérséklet József napján Szombathelyen, mint idén Illusztráció: Unger Tamás/ Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Szombathelyé november 23. magyarországi melegrekordja: 1947. november 23-án +22 Celsius fokot mértek a vasi megyeszékhelyen, ennyire enyhe, meleg nap azóta nem volt az ország területén. Idén sem, sőt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentéseiből kiderül: a napi minimum hőmérséklet +5 °C volt, míg a délutáni maximum +6 °C – vagyis legfeljebb a minimális hőingás miatt rendkívüli az idei november 23.

Az év tizenegyedik hónapjában Vas megyének ez az egyetlen országos hőmérsékleti rekordja, míg decemberben három, pontosabban kettő és fél rekordot tudhat magáénak a megye. Mindjárt 1-jén: azon a napon 1939-ben Kőszegen és Szombathelyen +18 Celsius fokot mértek, és azóta sem volt ilyen meleg az első decemberi nap. Körmend jegyez még decemberi rekordot, a Rába partján 1989. december 21-én +18,6 Celsius fok volt, ezt azóta nem szárnyalta túl egyik évben egyik magyarországi település sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában