Időjárás

2019.02.25. 07:00

Jeget tört Mátyás, de jön az enyhülés – Kemény fagyot hozott a hétvége

Kemény fagyot hozott a hétvége, lehet, hogy csak azért, hogy Mátyás találjon jeget. Gyors enyhülés látszik, holnap már 17 Celsius-fok is lehet az Alpokalján.

Bakos Ágnes

Jeget törhetett Mátyás, de a hiedelem megdőlni látszik

Fotó: Szendi Péter

Nem volt veszélyben Szombathely országos melegrekordja tegnap: 1990. február 24-én 21 Celsius-fok volt a vasi megyeszékhelyen. Ez az évszám, város és érték maradt a szélsőségnaptárban. A rekordnál mintegy 28 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérsékletet mérhettünk: mínusz 7,1 Celsius-fokos napi minimumot jelentett Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, sőt, talaj mentén mínusz 11,4 Celsius-fok volt 24-ére virradóra. A fagyos időben bőven találhatott jeget Mátyás. A népi megfigyelések szerint Mátyás ront, ha talál, csinál, ha nem talál, mármint jeget. Vagyis fagyos idő esetén olvadás következik és fordítva.

Jeget törhetett Mátyás, de a hiedelem megdőlni látszik
Fotó: Szendi Péter

Az OMSZ előrejelzése szerint Mátyás komolyan vette idén az olvasztást: mára 10, holnapra már 15–16 Celsius-fok ígérkezik Szombathelyen. Aztán a tél utolsó napján 18 Celsius-fokig melegedhet a levegő. Viszont lehet, hogy csak márciusig tart a „Mátyás-hatás”, ugyanis a tavasz első napjára visszaesés látszik, bár nem jelentős: 10 Celsius-fokos maximumot jelöl a meteorológiai szolgálat.

Egyes feljegyzések azt írják: pásztorok megfigyelése alapján, ha Mátyás éjszakáján fagy, akkor még negyven napig fagyni fog. Ez a megfigyelés már holnaptól megdőlni látszik, ugyanis még hajnalokra sem ígér mínuszokat a prognózis. Kevés eső pénteken várható, jelentősebb szél kedden és szombaton, a légnyomás folyamatosan csökken – látszik még az OMSZ prognózisában. BÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában