Vajon hallja a pacsirtát?

2019.02.19. 07:00

Ilyen időre számíthatunk a hét hátralévő részében Vas megyében

Ha Zsuzsanna napján megszólal a pacsirta, közel a tavasz – így tartják a népi megfigyelések. A hétvégén pedig majd Mátyás jósolhat nekünk időjárást. Ami addig látszik: anticiklonban nagy hőingás és nyugodt idő, meg egy hidegfront kevéske csapadékkal. A szmog- és a pollenhelyzet a hétvégéig fokozódik.

Bakos Ágnes

Ma, holnap és csütörtökön folytatódik az eseménytelen, kora tavaszias idő. Az ember kívánkozik a szabadba Fotó: Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

– Én még nem hallottam a pacsirtát, annak van az a trillázós, jellegzetes, erős hangja – kezdte Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Nem véletlenül emlegette azonnal a madárhangot a heti várható időjárási kilátások kapcsán, hiszen a népi megfigyelések szerint, ha február 19-én, Zsuzsanna napján megszólal a pacsirta, akkor közel a tavasz. Igazán télies időben eddig sem lehetett részünk, anticiklon alakítja időjárásunkat és még kedden, szerdán, meg csütörtökön napközben is folytatódik az eseménytelen, kora tavaszias idő. Az elmúlt napokból a nagy hőingást emelte ki az észlelő. A talaj menti mínusz 8 Celsius-fokból 15 Celsius-fok fölé ment a hőmérséklet. – Ez feszegeti a szántást, már csak csapadék kellene, hogy meg lehessen kezdeni a trágyázást – részletezte. Az OMSZ térképe szerint Vas megyében 45 milliméternyi nedvesség hiányzik a talaj fölső egy méteres rétegében. Az agrometeorológiai jelentés azt írja: a gyakori megfagyás, kiengedés miatt a talajfelszín így tél végén megemelkedik, ez az őszi vetések gyökereinek megszakadását okozhatja. Ez a jelenség ugyanakkor a talaj fokozatos szikkadását, száradását is eredményezi. Az agrometeorológia kapcsán még a sörárpáról beszélt Pétervári Tibor, hiszen az a legjobb, ha az már márciusban a földbe kerül. Hogy erre, az árpavetésre mennyi esélye lesz a gazdáknak márciusban, azt még nem tudni, még a hétvége időjárása is nagyon képlékeny a prognózisokban. Nézhetjük úgy is, hogy Mátyás talál jeget, ha az alacsony hajnali hőmérsékletekből indulunk ki. Ha viszont a tavaszt idéző délutánokra gondolunk, akkor „jéggyártásra” számítsunk feb­ruár 24. után.

Kedden, szerdán és csütörtökön folytatódik az eseménytelen, kora tavaszias idő. Az ember kívánkozik a szabadba Fotó: Szendi Péter

Az unalmas anticiklon-uralmat csütörtök este törheti meg kevéske csapadék. Mindössze 2-3 milliméter hullhat összesen, a csapadékzóna mögött pedig visszaesik egy kicsit a hőmérséklet. Keddre, szerdára és csütörtökre 11-12 Celsius-fok látszik Szombathelyre, péntekre 9 Celsius-fokot jelez az Országos Meteorológiai Szolgálat, szombatra pedig már csak 2 Celsius-fokot.

Pénteken a kevés csapadék mellett a várhatóan erős, sőt viharos szél jelenthet némi izgalmat az időjárásban. Rá is fér majd a levegőre a felfrissülés, hiszen a nyugodt időben nőtt a szálló por koncentrációja miatti légszennyezettség – Szombathely sem kivétel. A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint Szombathelyen kifogásolható a levegőminőség. A domináns légszennyező anyag a kisméretű részecske, a szálló por. Ez légzőszervi tüneteket, így köhögést, légúti irritációt, nehézlégzést okozhat, a légúti betegségben szenvedők mellett elsősorban az idősek és a gyerekek tapasztalhatnak tüneteket. Por mellett pollenek is vannak a levegőben. A jó hír, hogy ha esik, ha fúj, rohamosan hosszabbodó nappalok jelzik a tavasz közeledtét, a héten összességében 23 perc nappalt kapunk pluszba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában