Összefoglaló

2019.06.02. 10:30

Egy nyári és egy fagyos nap – Így telt a május Szombathelyen

Hidegebb, jócskán csapadékosabb és sokkal kevésbé napos lett az idei május, mint a sokévi átlag a szombathelyi mérések alapján. Mutatjuk az összefoglaló adatokat.

Bakos Ágnes

Nyolc napon nem hullott csupán csapadék, bőven volt alkalom ázni az idei májusban

Fotó: Unger Tamás

Az utóbbi negyven évben nem volt ilyen borús május – összegezte Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. 1981 óta nézte át a szombathelyi feljegyzéseket, az 1987-es év volt, amikor mindössze 146 óra napsütést számoltak Szombathelyen, a 2019-es év kevéssel alulmúlta ezt a rekordot: 145 órát és 42 percet sütött a nap a vasi megyeszékhelyre. Tíz olyan nap volt, amikor egyáltalán nem mértek napsütést. A sokévi átlagnál az idei napsütésmennyiség 86 órával és 24 perccel kevesebb.

Hűvösebb is lett, mint szokott: az 1981 és 2010 közötti májusok átlaghőmérsékleténél 2,5 Celsius-fokkal lett alacsonyabb az idei májusi középérték: 12,7 Celsius-fok.

Nyolc napon nem hullott csupán csapadék, bőven volt alkalom ázni az idei májusban
Fotó: Unger Tamás

Egyetlen nyári napunk volt, május 26-án, akkor 25,6 Celsius-fok volt Szombathelyen. A leghűvösebb 8-án volt, amikor 1,9 Celsius-fokos minimumot jegyzett fel az észlelő. Aznap talaj menti fagyot is mért: mínusz 1,1 Celsius-fok került az észlelési naptárba.

Nyolc napon nem hullott csupán csapadék, csaknem duplázott az idei május, egészen pontosan a sokévi májusi csapadék 191,8 százalékát kapta idén Szombathely, ez 118,5 milliméter.

Volt nyolc szélviharos napunk, négy zivataros, egy ködös és 15 borult nap került még a 2019 májusi szombathelyi feljegyzések közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában