Időjárás

2019.12.31. 07:00

Száraz és fagyos idővel váltunk évet

A tél eddigi leghidegebb reggelével indult a hét Szombathelyen, és száraz, fagyos időt hoz az évváltás. Csapadék nem várható, de így bőven túlteljesített a december.

Bakos Ágnes

Minden éjszaka hoz fagyot. A felhőzettől függően mínusz 1 és mínusz 6 Celsius-fok között lesz a minimum 2020 első napjaiban

Fotó: Szendi Péter

Mínusz 5 Celsius-fok alá csökkent a hőmérséklet hétfő hajnalban Szombathelyen, a talaj mentén pedig mínusz 9 Celsius-fokot jegyzett fel Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, ezzel a tél leghidegebb reggelével indítottuk az évváltó hetet.

– Kristálytiszta téli reggel lett – összegezte az észlelő. Három szélviharos nap volt egymás után, ezért volt kicsi a napi hőingás. A szél hatása a levegőminőségen is megmutatkozik, az Országos Közegészségügyi Intézet térképe mutatja, hogy nincs határérték felett egyik szennyező anyag sem a vasi levegőben.

Minden éjszaka hoz fagyot. A felhőzettől függően mínusz 1 és mínusz 6 Celsius-fok között lesz a minimum 2020 első napjaiban
Fotó: Szendi Péter

Az anticiklon középpontja hétfőn ért fölénk, aztán a következő napokban keletebbre helyeződik, a peremére kerülünk. Szilveszter napján északnyugatról megélénkül a szél, főleg estére ígérkezik erős légmozgás – aki a szabadban szilveszterezik, öltözzön rétegesen, és a tűzijátékok irányításánál is érdemes figyelni a széljárásra. A népi időjárási megfigyelések szerint az északi szél hideg, a déli enyhe telet hoz. Úgy is tartják, hogy ha szilveszter éjszaka szépen ragyognak a csillagok, bőséges aratás és szüret várható. Ellenben ha az év utolsó éjjelén esik, és újév reggelén már süt a nap, akkor rossz lesz a termés. Ha az esztendő utolsó estéjének és a következő év első napjának időjárása egyforma, akkor jó termés, gazdag év várható.

Ma akár 7-8 Celsius-fok is lehet, aztán a hét további részében inkább 5 Celsius-fokos maximumra számítsunk, és minden éjszaka hoz fagyot, a felhőzettől függően mínusz 1 és mínusz 6 Celsius-fok között lesz a minimum 2020 első napjaiban. Vasárnapra ígérkezik ismét északi szél, azzal hidegebb levegő érkezik. Száraz hét lesz, nem várható csapadék a héten, de így is bőven túlteljesített már a december: a sokévi átlag mintegy 170 százaléka hullott le az év utolsó hónapjában Szombathelyre, de pontos összegzés január első napján készül.

Aki már a tavaszra vár, biztosan észleli, hogy percekkel későbbi már a napnyugta. Pétervári Tibor úgy számolt, már tíz perccel tovább van világos, mint Luca napja körül, és a korábbi napkeltére sem kell már sokat várni, január 4. körül fordul percenként világosabbra a napindítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában