Időjárás

2020.02.10. 07:36

Közeledik a Ciara? – Citromsárga riasztást adtak ki Vas megyére

Főként a Dunántúlon lehetnek viharos (70-90 km/h) széllökések.

vaol.hu

A héten sütheti a nap az ikervári szélkerekek lapátjait Fotó: Szendi Péter

Időjárás

Az előző hét sem telt el jelentős szélvihar nélkül Vas megyében, amely rengeteg kárt okozott, és úgy tűnik, hogy ezen a héten is meggyűlik a bajunk az időjárással. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint többnyire erősen felhős idő várható átmeneti elvékonyodásokkal, felszakadozásokkal, majd késő délután északnyugat felől határozott felhőzet-csökkenés kezdődik. Többfelé várható kisebb-nagyobb szünetekkel váltakozó intenzitású eső, zápor, a Dunántúlon egy-egy zivatar is kialakulhat. Az ország délnyugati, déli szél tovább erősödik, emiatt délelőtt már országszerte lehet számítani erős vagy viharos széllökésekre. Főként a Dunántúlon lehetnek viharos (70-90 km/h) széllökések. A nap első felében ettől erősebb lökések csak a hegyekben fordulhatnak elő.

Fotó: met.hu

A hétfő délutáni órákban egy hidegfront érkezik, melynek környezetében az északnyugatira, nyugatira forduló szelet országszerte viharos (70-90 km/h), elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos (80-100 km/h, itt néhol akár 100 km/h feletti) széllökések is kísérhetik. A hétfő esti órákra a front átvonultával átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban ismét többfelé (a délnyugati országrész kivételével) viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél.

Útviszonyok

Országszerte csapadékmentes, több helyen borult, felhős az idő. A Dunántúlon több helyen is, az M7-es autópálya balatonvilágosi és fonyódi szakaszán, Zalaegerszeg, Lenti, Vasvár, Sárvár és Győr környékén erős szél fúj – tájékoztat az utinform.hu.

Tanácsok a közlekedéshez

A kreszvaltozas.hu is figyelmeztet az erős szélben való vezetés kockázataira. Mint írják, az erős, viharos szél szokatlan feladatok elé állíthatja az autóvezetőket, akár személy-, akár teherautóval, vagy busszal hajtanak. A meglepetésszerű széllökések hatását télen fokozza, hogy a sofőrök vizuálisan nehezebben észlelik a szelet, minthogy nincs lombozat a fákon, kevésbé látszik rajtuk a szél, a nedves környezet miatt pedig porfelhőképződéssel sem jár a nagy légtömegek mozgása. Így elsősorban a saját- és a többi jármű mozgásából, reakcióiból vehető észre a szél jelenléte.

Eltérítheti a járművet az oldalirányú szél

Az elmúlt napokban több közúti baleset is történt, ami a szél számlájára írható. Az útra keresztirányú szél a járműveket letérítheti a követett nyomvonalról, és főként gyakorlatlan sofőrök nehezebben tudják visszaterelni az autót a kívánt irányba. Az oldalszélérzékenység létező fogalom a gépjárműgyártásban.

A tehergépjárműveket, buszokat, vagy utánfutókat vonatató járműveket vezetve szélben különösen kell figyelni, és lehetőség szerint kisebb sebességgel kell haladni, illetve ha a sofőr észleli a billenés veszélyét, akkor jobbb mielőbb szélvédett helyen félreállni a járművel (járműszerelvénnyel) addig, amíg csillapodik a szél.

Az autósoknak is jobban kell figyelniük

Erős szélben a felsorolt szélérzékeny járművek közelében haladó személyautósoknak is jobban kell figyelniük, előzéskor, kikerüléskor nem csak arra, hogy a széltől a másik jármű elhagyhatja a nyomvonalat, de arra is, hogy mellé érve az előzés közben hirtelen szélárnyékba kerülnek, ami miatt ugyanúgy letérhetnek az addigi irányról. Aztán a szélárnyékból kikerülve ez ismételten megtörténhet.

Mintha 250-el repesztenénk

A felhajtóerő növekedésével csökken a tapadás. Ha egy autó 100 kilométer/óra sebességgel 50 kilométer/óra sebességű szembeszelet kap, akkor a légerők úgy hatnak rá, mintha 150-es sebességgel haladna. Könnyű kiszámolni, hogy például a napokban mért 100-120 kilométr/óra sebességű szélben milyen erők hatnak egy, az autópályán a megengedett legnagyobb sebességgel haladó autóra – akár mintha 250-nel haladna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában