meteorológia

2020.09.04. 07:00

Kivédhetetlen volt a vihar

Ausztria fölött alakult ki a zivatar, és ez lett a vesztünk. A szupercella és a széle hatás együttes érvényesülésével nem bírt már el a jégkármérséklő-rendszer.

Vas Népe

Szombaton 17 és 20 óra között Vas megyében 6604 villámot mértek

Fotó: Szendi Péter

Sokakban bizonyára felmerült, hogy a múlt héten, hétvégén érkező jégeső miért tudta letarolni Kőszeget és környékét, miközben két éve működik a jégkármérséklő-rendszer, és tudható az is, hogy a talajgenerátorok a zivatarokat megelőzően és azok ideje alatt is be voltak kapcsolva.

Szombaton 17 és 20 óra között Vas megyében 6604 villámot mértek
Fotó: Szendi Péter

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján válaszolja meg a kérdést, amelyből kiderül, ezúttal minden összejött. Szombaton egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő ciklon hatására szubtrópusi eredetű, forró levegő áramlott fölénk délnyugati irányból. Ennek köszönhetően országszerte kánikula volt, azonban a nyugati országrész határ menti területeire egy Ausztriában kialakult, már nagyméretű jégszemeket tartalmazó szupercella sodródott be.

Ezzel megvalósult a széle hatás és a szupercella klasszikus esete, amelyek külön-külön is károkat tudnak okozni, együttes hatásuk azonban fokozottan veszélyes. Széle hatás alatt azt értjük, hogy a határon túl kialakult zivatarfelhőkben a jégkármérséklő rendszer nem tudja megszüntetni a felhőkben lévő jégszemeket, márpedig a szupercella egy hidegfronttal érkező, forgó feláramlást tartalmazó, többnyire hosszú életű zivatartípus, amely mozgása során akár 250–300 kilométert is megtehet, emellett hatalmas energia halmozódhat fel, ami kimagasló elektromos tevékenységet okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában