Időjárás

2021.01.31. 07:18

Havazott az éjjel Vasban, figyelmeztetést egyelőre csak a szomszédos megyékre adtak ki (Frissítve!)

Megyénkben a délelőtti órákban még várható hó.

vaol.hu

Fotó: Unger Tamás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint északon, északnyugaton derült, illetve fátyolfelhős lesz az ég, azonban hozzávetőlegesen a Nagykanizsa-Záhony vonaltól délkeletre erősen felhős vagy borult idő várható, és ezen a területen fordulhat elő havazás, a Dél-Alföldön este eső, ónos eső is. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül, a Zemplén térségében erős széllökések is lehetnek. Vas megyében is havazott az éjjel, de riasztást egyelőre nem adtak ki megyénkre. A délelőtti órában még érkezik csapadék, valószínűleg hó formájában. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7 és -1 fok között alakul, de a kevésbé felhős, hóval borított tájakon -10 fok alatt valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Zala és Veszprém megyére is.

Vas megye

A Kőszegi Időjárás Előrejelzés hivatalos közösségi oldalán arról tájékoztat, hogy az éjszakai órákban eleinte egy hidegfront, hajnaltól egy mediterrán ciklon felhőzete borítja be az eget. Előbbi csak átmenetileg megerősödő északi szelet okoz, ezzel egyidőben megkezdődik a hőmérséklet fokozatos süllyedése. Csapadékra az éjszaka második felétől számíthatunk, délnyugatról havazás kezdődik. Az eleinte erős északi szél az éjszaka folyamán már csak időnként élénkül meg. Hajnalra 0 és -2 fokig süllyed a hőmérséklet.

Vasárnap délelőtt még sokfelé havazhat, a legintezívebb szakasz valószínűleg reggel 6 és 9 óra között lehetséges, majd a csapadék fokozatosan a déli területekre szorul vissza, az északabbi tájakon már csak elszórtan lehet hószállingózás a nap további részében.

A nap folyamán jellemzően borult lesz az ég. Az északi, északkeleti szél időnként megélénkül. Délutánra 0 és +1 fokig emelkedik a hőmérséklet. A legtöbb hóra jelentős bizonytalanság mellett a Szombathelytől délre eső részeken számíthatunk, ott 5-10 cm gyűlhet össze, a Szombathelytől északra eső részeken lepel-6 cm eshet, a legkevesebb Sopron és környékén.

Körmend is havas reggelre ébredt, voltak akik már ki is használták a lehetőséget, hogy ropogjon a talpuk alatt a hó. Úgy tűnik, hogy a négylábuaknak sincs ellenére a fehérbe öltözött táj.

Fotók: Szendi Péter

Önnek is vannak hasonló fotói? Küldje el nekünk a [email protected] e-mail címre!

Zala

A szomszédos Zala megyében jelentősebb mennyiségű hó esett, és még esik ezekben a pillanatokban is. A zaol.hu arról számolt be, hogy több baleset is történt a havazás miatt elsősorban a megye déli részén. A zalai megyeszékhelyen és Keszthelyen jelenleg ez a helyzet:

Zalaegerszeg
Fotó: zaol.hu
Keszthely
Fotók: zaol.hu/Barankovics Ildikó

Orvosmeteorológia

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Ingadozhat a vérnyomás. A szervezet görcskészsége erősödik. Az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában