Előrejelzés

2021.10.01. 08:00

Már mínusz tíz fok is hidegnek számít? – Szakértőt kérdeztünk a lehetséges extrém télről

Napok óta arról szólnak a hírek, hogy egyes modellek szerint kifejezetten hideg télnek nézünk elébe. Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője azt mondja: szakmai­lag megalapozott előrejelzés ilyen távlatban nem adható, de a nagy számok törvénye szerint akár még igaz is lehet a feltételezés.

Cseh-Egyed Bernadett

20200102 Szombathely Ipari havazás volt Szombathelyen. Illusztrációs képek a havazásról, télről. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: VN-archív

A Severe Weather Europe előrejelzése szerint a sarki örvény idén lehúzódhat Európa délebbi részeire is, amelynek hatására az előző években megszokottnál jóval hűvösebb télre számíthatunk. Ez az örvény (polar vortex) egyébként egy ciklon az Északi-sarkvidék felett, amelynek közepén egy nagy kiterjedésű, alacsony nyomású terület áll az alsó légköri rétegekben. Az ősz során egyre erősödő örvény az óramutató járásával ellentétes irányban forog, és – a szakemberek úgy magyarázzák – gyakorlatilag úgy működik, mint egy hűtőszekrény ajtaja: ha a ciklon gyorsan kering, a hideg levegőt megtartja a sarkok felett, a jégsapkákat megóvja az olvadástól, a délebbre eső területeket pedig a fagyoktól. Ha viszont a ciklon gyengébben kering, a hideg levegő délebbre szabadul, a meleg levegő pedig északabbra is eljuthat.

– Tavaly azt mondták, hogy azért lesz extrém hideg a tél, mert kevesebb a jég az Északi-­sarkvidéken. Az idei elmélet jóval hihetőbbnek tűnik, de meg kell jegyezni, a természet ennél jóval bonyolultabb: az óceánok és a tengerek áramlása is nagyban befolyásolja a világ éghajlatát – magyarázza Pétervári Tibor, aki egyébként saját bevallása szerint maga is szívesen követi ezeket az előrejelzéseket. Tapasztalatai szerint azonban sokszor tévesnek bizonyulnak. Az viszont tény, teszi hozzá, hogy tíz-húsz évente mindig előfordul egy-egy hidegebb tél, és a nagy számok törvénye alapján ez már éppen időszerű lenne.

Pétervári Tibor hangsúlyozza: tavaly egy nap hűlt –10 Celsius-fok alá a levegő, pedig 10-12 ilyen zord nap sem számítana kiugrónak. A sokéves átlaghoz képest jóval kevesebbszer maradt napközben 0 fok alatt a hőmérséklet, a szokásos 30-35 helyett. Az előző évekhez képest tehát egy normál hideg tél is már extrémnek számíthat. Szombathelyen 2005 februárjában – húsz év után – hűlt utoljára –20 Celsius-fokig a levegő, a kérdés, hogy ezt most elérjük-e.

Kiemelt képünkön: Már éppen időszerű lenne egy keményebb tél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában