Időjárás

2023.01.22. 09:03

Észak-Vasban erőteljesen havazik - Fehér a táj, a hó meg is marad - fotók, videó - frissítve

Fehér tájra ébredhettünk szerte Vas vármegyében.

Horváth László

Forrás: vaol.hu

15.10

Kőszegen 13 óráig 8 cm friss hó hullott. A hőmérséklet +0,4°C, apró pelyhes havazás mellett. Érdemes kimenni a szabadba és kihasználni a hótakarót mivel holnapra átmeneti enyhülés és az esti óráktól a déli tájakra jelentősebb eső valószínű. Északra a csapadék mennyisége csökken, Sopron térségében várhatóan nem is fog esni hétfőn.

9.00

Most egy újabb mediterrán ciklon miatt havazik a Dunántúlon, így Vasban is. Ez napközben többször okoz még további, változó intenzitású havazást. A csapadék várhatóan délutántól, kora estétől fokozatosan gyengül, megszűnik. Az időnként élénk északi szél gyenge hófúvást okozhat a nyílt területeken. Ide Kőszegre ért legkésőbb a havazás, de ezen nincsen semmi különös mert délkeleti, keleti az áramlás. Most 9 órakor 2-3 centi a hóvastagság, ez a nap folyamán néhány centit gyarapodni fog. Délutánig várhatóan 5-8 centi lesz, a hegyekben ennél kicsit több, ott 10 cm feletti mennyiség hullhat. - tájékoztatott Ráduly László, a Kőszegi Időjáráselőrejelzés csoport vezetője.

A legintenzívebb havazás a déli óráktól lehetséges, ez várhatóan a kora esti órákig tart, onnantól várhatóan mindenhol megszűnik a csapadéktevékenység. Kora estig Kőszeg és környékén, Sopronban, valamint az Alpokalja keleti területein 4-8 cm friss hó hullhat. Kisebb körzetekben, erre nagyobb esély a hegyvidékhez közel eső részeken és a hegycsúcsokon 10 cm-t meghaladó mennyiség sem zárható ki, de ezek kisebb területen valósulhatnak meg. 

A déli területeken kevesebb, jellemzően lepel-3 cm hó hullhat. Az alapszél északi lesz és élénk marad, időnként erős lökésekkel, majd kora estétől mérséklődik a légmozgás. A szél miatt a hóval borított tájakon hófúvások alakulhatnak ki - olvasható a Kőszegi Időjárás Előrejelzés közösségi oldalán.

A csapadéksáv délkelet, kelet felől érkezik a térségünkbe. Ilyenkor a hegység torlasztja a csapadékot, emiatt lehetséges vastagabb hótakaró a hegyvidéki és hegyvidékhez közelebb eső részeken. Mivel északi szél lesz a jellemző, emiatt a déli területeken már érződik a hegyek főnös hatása ami kiszárítja azokon a területeken a levegőt, ezért ott kisebb az esélye intenzívebb csapadékra, de hószállingózás, gyenge havazás várható arra is vasárnap napközben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában