Időjárás

2023.07.24. 11:30

A legmagasabb szintű figyelmeztetést adták ki - Nagyméretű jéggel és pusztító széllel érkezhetnek a viharok

Vaol.hu

Forrás: zaol.hu

Az ESTOFEX 3-as, legmagasabb szintű figyelmeztetést adott ki az Alpokaljára. Ebben a keletkező első cellákban nagyobb méretű jégesőre és károkozó szélre, kifutószélre figyelmeztet. Nagyobb jég a délután folyamán lehetséges, az este, éjjel érkező zivatarokban erre kisebb az esély, azokban a kifutószél, lecsapódó hideg légtest (micro/downburst) valószínű, főként beágyazott szupercellák esetén - írja a Kőszegi Időjárás Előrejelzés közösségi oldala.

A modellek alapján kiváló feltételek vannak ezek létrejöttéhez, csupán a délután folyamán, elsőként keletkező celláknál kérdéses a nedvesség. Az első zivatarok várhatóan 17 óra környékén alakulnak ki Sopron környékén, később pedig több hullámban az esti, éjszakai órákban átterjed a térség többi részére. Természetesen az időjárásé az utolsó szó, de délutántól érdemes a radarképet figyelni, ez jelzi a cellák erősségét, áthelyeződését, a piros, bordó színnel jelzett részeken lehetséges jégeső, ezek környezetében pedig károkozó széllökés - olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában