Időjárás

2023.07.25. 10:34

Felhőszakadás, kifutószél, szupercella – ez a kínálat keddre

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

A reggeli radar és villámtérkép nem bíztató, az érkező nagyobb zivataros rendszer előtt három hevesebb zivatar figyelhető meg, és helyi képződés is zajlik a térségben amelyek magjában jégesőre számíthatunk, a hirtelen lehulló nagyobb mennyiségű csapadék mellett - olvasható a Kőszegi Időjárás Előrejelzés elnevezésű portálon.  

 Ráduly László, az közösségi oldal üzemeltetője azt írta: tegnap még a befújó száraz déli szél, a kevésbé várt, délutáni észak Olasz-Szlovén zivatarok maradványfelhőzete gátolta a nappali konvekciót, majd az este nyugatira forduló légmozgás okozott komoly főn hatást, 27 fokra felhúzva a hőmérsékletet, 40 %-ra pedig lecsökkentve a páratartalmat késő estére. Nagyjából ezek a paraméterek voltak a gátló tényezők amelyekkel a modellek nem számoltak érdemben. 

Semmi bíztató: felhőszakadás kifutószéllel 

 A nap folyamán lehet számítani felhőszakadásra, károkozó kifutószélre amennyiben létrejön egy nagyobb zivatarrendszer, és kezdeti képződésben/mellett beágyazott szupercellák környezetében további jégesőre is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában