Szakértőt kérdeztünk

2024.02.20. 07:00

Még marad az enyhe idő Vas vármegyében, aztán teljesen megváltozik térségünk időjárása

Még néhány napig marad az átlagosnál enyhébb idő, aztán megszűnik a nyugati áramlás és egészen megváltozik térségünk időjárása.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Szendi Péter

Az átvonuló frontokból maximum néhány tized milliméternyi csapadék várható, a következő napokban változóan felhős lesz felettünk az ég – kedden több, szerdán kevesebb napsütéssel. Napközben általában 8–10, éjszakánként 0–3 Celsius fokot mérhetünk – mondta Pétervári Tibor. 

A HungaroMet helyi észlelőjétől megtudtuk: egy anticiklon előoldalán már csütörtök délután megerősödik, pénteken akár viharossá is fokozódhat a délnyugati szél, amely jelentősebb, 5 millimétert meghaladó csapadékot hoz magával. Szombaton aztán enyhül, vasárnap újra megerősödik a szél. A hét utolsó napján megszűnik a nyugati áramlás, amely előbb északira, aztán keletiesre fordul – ennek hatására normalizálódnak a hőmérsékletek. 

– Ez mindenképpen csökkenést jelent – húzta alá a szakember, aki emlékeztetett: a mostani értékek még egy hűvösebb áprilisba is beleillenének, valószínűleg a valaha legenyhébb február lesz a mostani. Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. Ilyenkor a szív- és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a stroke kialakulásának kockázata emelkedik. A frontra érzékenyeknél fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint a krónikus betegségek tünetei is felerősödhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában