KÖRKÉP

2018.01.06. 20:00

Öt rekord Vas megyei

Az egyelőre szokatlanul enyhe januárban lehet, hogy megdőlnek a Vas megyei hőmérsékleti rekordok.

Bakos Ágnes

Az év első hónapjára is 62 szélsőséges érték jut: minden napra egy hideg- és egy melegrekord.

Ez utóbbiak között vannak vasiak, a legalacsonyabb értékek jegyzékében nem szerepel egyik vasi meteorológiai mérőállomás sem. Az biztos, hogy nem dőlt meg idén az első januári vasi rekord: Szentgotthárd Farkasfa városrészén mértek plusz 16,4 °C-ot 1992. január 2-án. A második rekordon osztoznia kell Szombathelynek: ugyanis 1993. január 15-én Somogyszobon plusz 13,6 °C-ot mértek, ezt a rekordot megdönteni nem, csak beállítani tudta a vasi megyeszékhely 2011-ben. 2008. január 20-án Rábagyarmaton plusz 17,5 °C volt, 1993. január 21-én Farkasfán plusz 16,5 °C-ot mértek.

2002-ben pedig január 28-án ismét Rábagyarmat volt az ország legmelegebb pontja: plusz 18,9 °C-ot jegyeztek fel az Őrség és a Vendvidék határán, azóta nem volt ennyire enyhe az a nap Magyarországon – lehet, hogy a 2018-as január ezt a rekordot (is) felülírja.

Hogy így lesz-e, az majd az adott napokon derül ki, de lehet előre tekinteni a népi időjárási megfigyelésekre alapozva.

A megfigyelések szerint például, ha január 6-án csurog az eresz, akkor hosszú lesz a tél, vagyis az enyhe évkezdés kemény fagyokat ígér még hetekre. Ha fagy vízkeresztkor, akkor még többet kell várni a tavaszra. Ha ezen a napon esik a hó, akkor a tél hamarosan megszűnik, ha pedig fúj a szél 6-án, akkor jó termés lesz az évben.

Aztán Piroska napján, január 18-án ha fagy, akkor „negyven napig el nem hagy”, vagyis hosszú téli hetekre készülhetünk még. Január 22-én ünnepelnek névnapot a Vincék, ismert rigmus kapcsolódik hozzájuk:

„hogyha fénylik Vince, megtelik a pince”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában