Két vádemelés készült

2018.01.31. 08:28

Erőszakos rabok a szombathelyi börtönben

Hivatalos személy elleni erőszak a vád mindkét erőszakos fogvatartott ellen, egyikük börtön-, másik fegyházbüntetést kaphat.

Bakos Ágnes

Az egyik erőszakos eset tavaly augusztusban, a másik tavaly októberben történt a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben – tájékoztatott dr. Fülöp Hajnalka, a Vas Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Augusztusban az őrök egy kárjelentő lapot akartak aláíratni az erőszakos bűncselekmény miatt fogva tartott rabbal. Az ételkiadó nyílást használták. A rab nem írta alá a dokumentumot, viszont nem akarta, hogy becsukják az ajtót: azt mondta, az „ajtó nyitva marad, mert hőségriadó van”. Az őr persze megpróbáltra visszazárni az ajtót, de a vádlott azt nagy erővel megrúgta, könnyebben megsérült az őr. A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a visszaeső vádlottal szemben börtönbüntetést javasol.

A másik ügyben fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt az ügyészség, a törvény alapján ez esetben még feltételesen sem bocsátható szabadlábra a vádlott, aki októberben volt erőszakos a börtönben. Rátámadt a felügyeletét ellátó őrre a napi séta után. Az őr meg akarta bilincselni a rabot, kérte, hogy nyújtsa előre a kezeit. A vádlott inkább meglökte az őrt, aki megtántorodott, de nem esett el. A rab indult volna az útjára: csak ketten tudták visszafogni. Végül az őrök megbilincselték, bár az „intézkedésnek aktívan ellenállt”. Többszörös visszaesőről van szó, ezért számíthat súlyos büntetésre a börtönbeli rendbontása után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában