Legerősebbek versengenek

2018.08.25. 11:30

Hat ország 169 tűzoltója küzd az emberfeletti erőpróbán Bükön

Tegnap délelőtt kezdődött és ma zárul a TFA Hungary tűzoltóverseny Bükfürdőn. Embert próbáló feladatokat hajtanak végre a tűzoltók, összesen 169- en neveztek.

VN

Ágh Péter kisfiával, Benedekkel szurkolt dr. Bognár Balázs és Németh Sándor társaságában

Fotó: Ohr Tibor

19 kilogrammos tömlőt kellett felvinni állványra, négy kilós kalapáccsal másfél méterre kellett eljuttatni egy fém gerendát, szlalom pályán kellett futni, és 80 kilogrammos babát „megmenteni” – ez csak néhány eleme annak a feladatsornak, amit tegnap teljesítettek a versenyzők a TFA Hungary elnevezésű versenyen, ahol az ország, sőt Európa legerősebb tűzoltóit keresik. Összesen 169 versenyző nevezett: a magyar tűzoltók, köztük vasiak mellett Németországból, Ausztriából, Romániából, Szlovákiából és Lengyelországból is érkeztek – sorolta dr. Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója

Minden szempontból tökéletes verseny megrendezésére törekedtek – mondta a tegnapi megnyitón dr. Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Kiemelte, hogy 32 szponzor áll a kétnapos verseny mögött.

Szent Flórián legyen veletek most is

– ezzel a mondattal is köszöntötte a versenyzőket dr. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a TFA verseny védnöke, aki bár személyesen nem tudott eljönni, levélben gratulált a szervezőknek és kívánt eredményes szereplést a tűzoltóknak. Emberfeletti erőpróbának nevezte a versenyt, hiszen nem páston, nem vízben küzdenek a tűzoltók – az életben, a mindennapi munkájukban sem. Gyorsabban, magasabbra, erősebben – az olimpiai játékok alap mondatát is üzente Bükre, és úgy fogalmazott, hogy a tűzoltók példaképek, akik a bátorságot testesítik meg. Még nem rendeztek ilyen nagyszabású tűzoltóversenyt Bükön, ezért nagy megtiszteltetésnek nevezte a helyszínválasztást dr. Németh Sándor polgármester.

Ágh Péter kisfiával, Benedekkel szurkolt dr. Bognár Balázs és Németh Sándor társaságában
Fotó: Ohr Tibor

Az ünnepélyes kezdés után azonnal megkezdődtek a versenyek, amelyek ma is folytatódnak. A feladatok állomásait a büki fürdő előtti parkolókban állították fel. Ma például akadályfalat másznak a tűzoltók, de van olyan feladat is, amikor tíz méter futás után egy 15 kilogrammos súlyt kell átvinni egy tízméteres alagúton, és ma is „mentenek” embert formázó bábukat. A tűzoltók, nők és férfi ak, korcsoport szerint három kategóriában versengenek, az első három helyezett kap tárgyjutalmat, oklevelet a negyedik, az ötödik és a hatodik helyezett kap majd. Számos különdíjat is osztanak, így a legjobb külföldi tűzoltót, a legjobb magyar önkéntes és legjobb magyar létesítményi tűzoltó is külön díjazást kap. Valamint elismerik a legidősebb és a legfi – atalabb versenyzőt, értékelik külön az első napi teljesítményeket a férfi ak és a nők között, sőt a legjobb magyar csapat is külön elismerést kap. Az eredményhirdetés ma 15 órakor kezdődik a katasztrófavédelem központi zenekarának térzenéjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában