Figyelmetlenség

2018.10.12. 16:44

A lakásokban keletkezett tűzesetek a legtöbb esetben megelőzhetőek

Lakástüzek keletkezhetnek technikai meghibásodás miatt, de legtöbb esetben a figyelmetlenség vagy a feledékenység következményeként csapnak fel lángok az ingatlanban.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A lakásban keletkező tüzek gyakori keletkezési oka a tüzelő-, és fűtőberendezés nem megfelelő használata. A fűtőberendezések közelében nem szabad éghető anyagokat tárolni, ugyanis azok a kipattanó parázstól vagy a hőtől könnyen lángra kaphatnak. Gyakori példa erre, amikor a kandalló, kályha közelében lévő ruhák meggyulladnak, a tűz akár az egész lakásra átterjedhet, és komoly károkat okozhat! Szintén visszatérő eset a szén-monoxid-mérgezés, amelynek veszélye a gázkészülékek karbantartásával, illetve jelzőkészülék beszerzésével megelőzhető, vagy jelentős mértékben csökkenthető. Nagyon fontos a kémények rendszeres, kéményseprő által elvégzett felülvizsgálata, tisztítása is! – írja hivatalos oldalán a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Számtalanszor találkoznak konyhai tűzesetekkel, amelyekért legtöbbször az emberi figyelmetlenség tehető felelőssé. Sok esetben riasztják a tűzoltókat tűzhelyen felejtett az olaj, zsír belobbanása miatt. Fontos, hogy a konyhai műveletek során a forró tárgyakat mindig vastag hőszigetelő kesztyűvel kell megfogni, az égő étolajat pedig tilos vízzel oltani, mert nagyobb veszélyt és súlyos égési sérüléseket is okozhat! Legegyszerűbb megoldás az égő zsiradék olajfedővel történő letakarása. Kiemelt figyelmet kell fordítani arra is, hogy a függönyök legyenek távol a tűzhelyektől!

A másik gyakori – szintén figyelmetlenségből fakadó – példa a lakástüzekre a gyertyák nem megfelelő használata. Az égő gyertyát ne hagyjuk magára még rövid időre sem, a gyerekek elől pedig ugyanolyan gondosan el kell zárni az öngyújtót és a gyufát, mint a gyógyszereket, vegyszereket, mert a gyermeki kíváncsiságból is könnyen lehet tragédia. A lakástüzek sérültjei, illetve áldozatai többnyire kisgyermekek, idős, esetleg beteg személyek, mert ők még, vagy már nem tudnak megfelelő módon reagálni veszélyhelyzetben.

Az ágyban történő dohányzás még szintén jelentős arányban szerepel a lakástüzek kialakulásáért felelős tényezők között. Egy apró parázs miatt a takaró, az ágy, vagy akár az egész szoba rövid idő alatt lángra kaphat!

Az elektromos zárlat miatt is keletkezhet lakástűz, amelyek többnyire megelőzhetők, ha a készülékeket – televízió, hűtő, számítógép – használat után nemcsak készenléti állapotba helyezzük, hanem leválasztjuk a hálózatról, hosszabb ideig tartó távollét esetén pedig kihúzzuk a konnektorból. Elektromos berendezés vízzel történő oltását csak a hálózatról történő leválasztás után szabad megkezdeni! Mindemellett a lakás elektromos hálózatát időnként szakemberrel célszerű átnézetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában