Svédcsavar

2022.09.23. 08:01

Szombathelyen fogtak el egy férfit, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki - fotó

Police.hu

Forrás: Police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztálya egy nemzetközi win-win helyzetet tudhat maga mögött, miután a svéd bűnüldöző szervekkel egyszerre kaptak felkérést, és adtak megbízást egymásnak. Az együttműködés eredményeként a svéd és a magyar rendőrök szinte egy időben, viszont egymástól majdnem 1300 km távolságra fogtak el egy-egy körözött személyt, melyek mindegyikét pénzmosás miatt kerestek a hatóságok - írja a rendőrség hivatalos oldala

A 41 éves E.T. magyar állampolgár ellen a Malmö-i bíróság bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot, miután a rá kiszabott szabadságvesztés végrehajtása alól kivonta magát. A KR NNI fejvadászai a Célkörözési Egységek Európai Hálózatának (ENFAST) svéd szakegységétől kapták a jelzést, hogy a körözött személy vélhetően Magyarországra menekülhetett.
Az átadott információ helyesnek bizonyult, így az alapján a KR NNI nyomozói a Készenléti Rendőrség Regionális Bevetési Igazgatóság Szombathelyi XIV. Bevetési Osztályával együttműködve, 2022. szeptember 21-én a délelőtti órákban Szombathelyen azonosították és elfogták a körözöttet.

Forrás: Police.hu

Ezzel párhuzamosan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság felderítői is megkeresték a KR NNI célkörözési egységét, hogy a nemzetközi körözés alatt álló, feltehetőleg külföldön tartózkodó 39 éves szír állampolgárságú K.N. elfogásában segítséget kérjenek tőlük. A KR NNI és a NAV nyomozói intenzív együttműködésének eredményeképpen 2022. szeptember 21-én  megállapították, hogy a keresett személy nagy valószínűséggel Malmö-ben tartózkodik. A férfi elfogásához felkérték a svéd célkörözési egységet, aki azt haladéktalanul teljesítette, majd egy összehangolt, nemzetközileg koordinált akció keretein belül 5 órával később elfogta a keresett személyt.

A két férfi jelenleg őrizetben van, kiadatásukról az illetékes magyar és svéd bíróságok a későbbiekben fognak dönteni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában