Hatalmas tüzet látott a bejelentő

2023.09.04. 13:37

Szándékosan tévesztették meg a tűzoltókat a szomszédos vármegyében

Szeptember elsején, pénteken, a késő esti órákban érkezett jelzés a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, miszerint Nagygörbőn hatalmas tüzet lát a bejelentő.

Vaol.hu

Forrás: MW/archív

A helyszínre azonnal elindultak a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók, akik gondosan végigjárták a település, sőt, a közeli, külterületi részeket is megnézték, ám tűznek semmilyen jelét nem látták. Azaz, valaki szándékosan megtévesztő jelzést adott le - írja a zaol.hu.

Vármegyénkben tavaly ilyenkor már a nyolcadik ilyen jellegű eset történt, idén azonban ez volt az első. Ez is eggyel több, mint aminek lennie kellene, hiszen ilyenkor, valós baj esetén akár emberi élet is veszélyben lehetett volna azért, mert valaki szándékosan megtévesztő jelzést adott le. A szándékosan megtévesztő bejelentők a telefonhívásuk pillanatában tudatában vonnak annak, hogy nem áll fenn tűzeset vagy baleset az általuk jelzett helyen, ennek ellenére bejelentést tesznek, melyre tűzoltóerők indultak a megye különböző pontjairól. 

A kárhelyparancsnokok azonban a helyszínekre érve szembesültek az említett esetekben, hogy se tűz, se tűzre utaló jel, se baleset nem történt. Azaz szándékos megtévesztés történt. 

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy azok, akik „játéknak” vagy „viccnek” tekintik a segélyhívó vonalakat, csúnyán pórul járhatnak. A 2012. évi II. törvény alapján szabálysértést követnek el azon személyek, akik tűzoltásra vagy a műszaki mentésre vonatkozóan szándékosan megtévesztő jelzést adnak. Az elkövetők rendőrségi eljárás elé néznek, és szándékos megtévesztésük miatt nem csak pénzbüntetéssel, hanem elzárással is sújthatók. Ráadásul a büntetés mellett a tűzoltók vonulásának költségeit is a betelefonálóval fizettetik meg. A vonulás költségeinek teljes megfizetésére kötelezik azt is, aki által fenntartott tűzjelző berendezés gondatlanságból kifolyólag generált téves tűzátjelzést a katasztrófavédelem irányába.

A megtévesztő jelzések adott esetben komoly tűzoltói erőket vonhatnak el azokról a helyekről, ahova tényleg valós beavatkozásra érkeznének a zalai lánglovagok. Így, amikor akár másodperceken is múlhatnak emberi életek egy káresetnél, lehet, hogy pont egy ilyen jó „mókának” tűnő szabálysértés miatt nem tudják a tényleges munkájukat végrehajtani tűzoltóink! 

Fontos hangsúlyozni tehát, hogy aki indokolatlanul hívja a 112-es segélyhívó vonalat, az szabálysértést követ el! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában