Kék hírek

2023.10.13. 10:56

Megelőzhető a kibercsalás

Tisztában kell lenni azzal, hogy az online vásárlásnak – az előnyei mellett – komoly veszélyei is vannak. Az eladók sincsenek biztonságban, erre figyelmeztetnek a Vas vármegyei bűnmegelőzési szakemberek.

Vaol.hu

Az egyik legnagyobb kockázatot az internetes apróhirdetések jelentik. Az ilyen jellegű vásárlásoknál több szempontból is óvatosnak kell lenni, mivel nemcsak a vevőt érheti kellemetlen meglepetés, de az eladót is.

Az eladók szempontjából az adathalászat jelenti az egyik legnagyobb veszélyt. Ennek jellemző elkövetési módja, hogy a vásárló egy népszerű csomagküldő szolgálaton keresztül szeretné átvenni a megrendelt csomagot. Üzenetben küld egy linket, amelyen keresztül a fizetés és a csomagfeladás is elintézhető. A link megnyitásával a vevő adatait, illetve egy „fizetés elfogadása” vagy „pénzeszköz átvétele” feliratú gombot lehet látni.

Erre kattintva a pénzintézetek listájából ki lehet választani a saját bankot, majd az oldalra – a valós internetbankra megtévesztésig hasonlítóra – navigál. Ez a hamis honlap kéri a felhasználónév, a jelszó és akár az SMS-ben kapott kód megadását is. Ezeken a lépéseken keresztül a csalók megszerzik azokat az adatokat, amelyekkel azután jogosulatlan tranzakciókat tudnak kezdeményezni. Fontos tudni, ha hirdetőként ilyen linket kapunk, arra semmi esetre se kattintsunk rá!

Ha mégis megtörténik a baj, ezt azonnal jelezzük a pénzintézetünk felé, és tegyünk feljelentést a rendőrségen!

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál - közölte a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában