Törvényszék

2023.10.26. 15:21

Újabb részletek a szombathelyi áruházban gyújtogató fiatal ügyében

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közveszélyokozás bűntette miatt 2 évre próbára bocsátotta a fiatalkorú vádlottat, megállapította, hogy pártfogó felügyelet hatálya alatt áll. Kötelezte továbbá 216.819 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Vaol.hu

Forrás: VN/archív

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tényállás szerint a vádlott 2022. július 9-én egy szombathelyi áruházában dolgozott, feladata egy applikáció vásárlók körében történő népszerűsítése volt. Mivel a vásárlók részéről nem volt nagy érdeklődés az applikáció irányába, ezért az eladótérben sétálgatott, több terméket is levett a polcokról, megnézett. Az eladótérben a bejárattól jobbra, az utolsó sor végén, a papír-írószer és játéktároló polc sarkához állított kartondobozban 18 darab cirokseprű volt elhelyezve. A cirokseprűk közvetlen közelében a polcokra különböző éghető áruféleségek, papír-írószer áruk, így különösen rajzlapok, füzetek voltak kihelyezve, két méteres sugarú körben pedig ugyancsak éghető áruféleségek, plüss illetve társasjátékok, valamint ruhaneműk voltak. Az áruház nem rendelkezett tűzjelző berendezéssel - írja a Szombathelyi Törvényszék oldala.

A vádlott délután szándékosan tüzet okozott úgy, hogy az egyik fali polcra kihelyezett háztartási gyújtóeszközök közül egy gázgyújtót magához vett, majd visszament a seprűkhöz és azzal meggyújtotta az egyiknek a cirokrészét, amelynek következtében több cirokseprű is meggyulladt, égni kezdett. A vádlott ezt követően – amikor már a vádlott további magatartásától függetlenül égett a tűz – elsétált a seprűktől az épület hátsó homlokzatának irányába, majd pár perc múlva visszament a seprűkhöz, levett egy polcra kihelyezett porral oltó kézi tűzoltókészüléket és azzal megkísérelte az égés megszüntetését, amelyben egy vásárló is próbált neki segíteni egy másik porral oltó készülék segítségével, azonban a tüzet nem sikerült eloltaniuk.

Az áruház dolgozói közben észlelték, hogy füst terjeng az áruházban, így elkezdték kiterelni a vásárlókat az épületből, és riasztották a tűzoltókat. Az áruház két dolgozója az égő seprűket tartalmazó kartondobozt eltávolították az eladótérből, kivitték az udvarra és egy vödör vizet a seprűkre öntve, a tűzoltók kiérkezéséig eloltották a tüzet. 

A tűz következtében közveszélyes helyzet alakult ki, mert előre fel nem becsülhető, nagyértékű vagyontárgyak – az áruház árukészletének részbeni megsemmisülése, illetve károsodása, továbbá az áruház berendezési tárgyai és épületszerkezetek – veszélybe kerültek. Tűzoltási beavatkozás, vagy későbbi tűzoltási beavatkozás esetén a meggyújtott seprűk tüze tovább terjedt volna a seprűk közelében lévő, polcokra kihelyezett különböző éghető anyagokra, illetve ruhaféleségekre. A vádlott által okozott tűzzel összefüggésben a sértett áruház összesen 698.002 forint rongálási kárt szenvedett el.

Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában