Szúrós szagú gázt éreztek

2023.11.22. 13:30

Tíznél is több ember került kórházba a szombathelyi uszodából, mentők, tűzoltók a helyszínen - fotók, videó - frissítve

Horváth Balázs

Fotó: Horváth Balázs

Frissítés:

Közleményt adott ki a Vasivíz Zrt.: "A Fedett Uszoda üzemeltetéséhez szükséges fertőtlenítő szerek a szabadban történő átfejtése során nátrium-hypoklorit és sósav keveredett össze, mely azonnali klórgáz képződéssel jár. Az átfejtésben részt vevő kolléga rögtön észlelte a problémát, és gyors reakciójának köszönhetően az átfejtést leállította, és elkezdte a vízzel történő higítást" - írták.

A közlemény szerint a kedvezőtlen szélirány hatására a keletkezett klórgáz egy része a létesítmény szellőző rendszerén keresztül bejutott az 50-es medencét magába foglaló épület helyiségeibe. A létesítmény haladéktalanul történő kiürítésének köszönhetően a Vasivíz Zrt. információi alapján komolyabb személyi sérülés nem történt.

Korábban írtuk:

Szerdán a déli órákban információink szerint szúrós szagú gázt éreztek a szombathelyi uszodában, többen émelyegni kezdtek, ezért hívták a segélyhívót. A helyszínre a mentők, tűzoltók és a rendőrök is kiérkeztek, majd kiürítették az egész épületet. Összesen hét mentőautó és a mentőorvosi kocsi is vonult, a tűzoltók és a rendőrök is nagy erőkkel érkeztek ki. A mentők 12 embert vizsgáltak meg, közülük 11 embert kórházba is kellett szállítani. Az eset idején egy óvodás csoport is az épületben volt, de szerencsére ők már kifelé jöttek, így nem esett bántódásuk. Őket is megvizsgálták a mentők, de nem kellett közülük senkit kórházba szállítani.

A helyszínre érkezett a katasztrófavédelem műveleti szolgálata és a mobil labor is, amivel méréseket végeztek.

A rendőrség bűnügyi helyszínelői is az uszodához jöttek.

Úgy tudjuk, hogy vegyi anyagot fejtettek át egy teherautóról az uszoda épületének oldalánál, amikor véletlenül két vegyszer keveredett, a keletkező gáz került be ezután a szellőzőn keresztül a szellőzőrendszerbe. Információink szerint az átfejtést végző teherautósofőrt is kórházba kellett vinni.

A Szombathelyi Uszoda és Termálfürdő Facebook-oldalán egyelőre arról tájékoztattak: (...) a Fedett uszoda átmenetileg technikai okok miatt nem látogatható. A hiba elhárítása várhatóan 14:00 órára megtörténik. Ezt követen újra elérhetőek lesznek az Uszoda szolgáltatásai. Türelmüket és megértésüket köszönjük! VASIVÍZ ZRt."

Mint arról korábban beszámoltunk: októberben nyitott újra a fedett uszoda nagymedencéje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában