Tűzeset

2024.02.06. 21:15

Kerti hulladék égetéséből keletkezett tűz Felsőcsatáron

Vaol.hu

Növényi hulladékot égettek tegnap délután a felsőcsatári, Hegyi úti kiskertjében. A tűz az erős szél miatt továbbterjedt a telek mellett lévő szőlősre. Az égetést végző személy a helyi rendeletnek megfelelő napon és időpontban végezte a tevékenységet, rendelkezett a tűz eloltására alkalmas eszközökkel, azonban az időjárási viszontagságokat nem vette figyelembe. A szombathelyi hivatásos, helyi és nardai önkéntes tűzoltók és a Vas vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzoltói vízsugárral és kéziszerszámokkal a tüzet eloltották - írta oldalán a Katasztrófavédelem.

Háztartási hulladékot égetett tegnap este a kertjében egy lakó az iváni Rózsa utcában. A répcelaki önkormányzati tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal a tüzet eloltották, valamint felhívták a lakó figyelmét az égetés szabályainak betartására. 

Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol az önkormányzatnak van olyan rendelete, amely pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni. Ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Már a tűzgyújtás időpontjában álljon rendelkezésre a tűz eloltásához szükséges eszköz, amely lehet akár vödörben, hordóban lévő víz, vagy a kerti locsolótömlő. Egy lapát segítségével könnyen kialakítható a földtakarás, megszüntethető a parázslás. A tűz továbbterjedését legtöbbször a szél okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. 

A szabadtéren minden tüzet úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Ennek érdekében a legjobb módszer, ha vastag föld-, vagy homoktakarással zárjuk el a levegőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában