Jogerős

2024.03.27. 14:06

Nagyanyját és apját bántalmazta egy vasi férfi, 2 év 6 hónap börtönre ítélték

Vaol.hu

Illusztráció!

Forrás: VN-archív

A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére könnyű testi sértéssel elkövetett kapcsolati erőszak bűntette, 1 rendbeli súlyos testi sértéssel és személyi szabadság megsértésével elkövetett kapcsolati erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt halmazati büntetésül 2 év 6 hónap börtönre ítélt egy férfit - közölte a Szombathelyi Törvényszék.
A vádlott 2020-tól 2021. március 13-ig mintegy 2-2 havi váltásban édesanyánál, egy másik házban édesapjánál élt falun, illetve nagymamájával, az idős koránál fogva védekezésre korlátozottan képes sértettel élt közös háztartásban egy szintén falusi családi házában. 

A fenti időszakban a vádlott - aki már több éve rendszeresen fogyaszt alkoholt, és ilyenkor agresszívvé, kötekedővé válik - többször tettlegesen bántalmazta nagyanyját: ittas állapotban havonta kétszer ellökte, meglökte vagy a falhoz nyomta a házban. Többször előfordult az is, hogy a vádlott a sértett házában agresszív, ittas állapotában összetörte a mosogatót, a szekrényt. Ilyenkor a sértett a vádlottól való félelmében bezárkózott a szobájába, egy ilyen alkalommal azonban a vádlott rátörte a szobaajtót. Egyszer a vádlott - pontosan meg nem állapítható napon - a sértett egyik lábát rúgta meg, melynek következtében a sértett lábán kék-zöld foltok keletkeztek, egy másik alkalommal a kezeit szorongatta meg úgy, hogy annak nyomai szintén megmaradtak. 

A vádlott 2021. március 13-át megelőzően néhány héttel - pontosan meg nem állapítható napon - a sértettet úgy bántalmazta, hogy a gáztűzhelyre lökte fel két kézzel. Cselekményét akkor hagyta abba, amikor apja elhúzta a vádlottat a sértett közeléből. 2021. március 13-át megelőző egy hónapon belül a vádlott kétszer a nyakánál fogva megragadta, és a szoba falához szorította a sértettet. A vádlott 2021. március 13-án délután is bántalmazta nagymamáját. A nap folyamán az udvari munkálatokban segédkezett, miközben folyamatosan bort fogyasztott, és ittas állapotba került. A sértettel a ház előszobájában kiabálni kezdett, őt a földre lökte, és miközben a sértett a földön feküdt, többször megrúgta, majd távozott a helyszínről. A sértett a bántalmazás következtében ezen alkalommal bizonyíthatóan sérülést nem szenvedett el. 

A vádlott 2019 májusától kezdődően édesapját, -az időközben elhunyt sértettet- is rendszeresen - kéthetente egyszer - bántalmazta ittas állapotban: lökdöste, ököllel ütötte a száját, fejét a sértett családi házában. A vádlott legutóbb 2021. május 10. vagy május 11. napján bántalmazta apját, amikor a sértett rosszul szólt neki valamit, amire ököllel megütötte az arcát. A sértett a bántalmazások következtében legtöbbször 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett. A vádlott ittas állapotában többször kizárta apját a saját házából, ilyenkor a sértett egy ismerőséhez, anyósához, ritkán testvéréhez menekült. 

2020 augusztusában - pontosan meg nem állapítható napon – egy falusi bolt előtt a vádlott meglökte az apját, aki ennek következtében a földre esett, majd a vádlott a lábába is belerúgott. A sértett a bántalmazás következtében nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett. 

2020. november 30-án délután a vádlott apját a házában úgy bántalmazta, hogy a szobájában a heverőn ülő sértettet szó nélkül, ököllel, többször fejen ütötte, aki az ütés hatására egy székre esett, amelynek élébe beverte az arcát. A bántalmazást követően a vádlott az asztalról mindent lesöpört a földre, edényeket tört össze, illetve a sérülése miatt még mankóval járó sértett egyik alumínium mankóját kettétörte. 

A sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.
Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában