Ítélet

2024.04.11. 12:38

Tizennégy év fegyházat kapott a társait felgyújtó, megkéselő hajléktalan - fotók

A Szombathelyi Törvényszék 14 év szabadságvesztésre ítélte a társait felgyújtó, illetve megkéselő hajléktalan férfit, akit emellett 8 évre eltiltottak a közügyek gyakorlásától, valamint közel 1,2 millió forint bűnügyi költség megfizetésére köteleztek. Az elsőfokú ítélet nem jogerős.

Horváth Zoltán Szabolcs

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A Szombathelyi Törvényszéken dr. Rácz József bíró a harmadik tárgyalási napot követően hirdetett ítéletet. A döntés értelmében E. J. A. bűnös több ember sérelmére különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletének bűntettében, valamint életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében. Ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 14 év fegyházra ítélte, aminek letöltéséig feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, ám a büntetett előéletű vádlott és védője részben felmentésért, részben pedig eltérő minősítés megállapításáért fellebbezést nyújtott be. Így az ítélet nem jogerős, a büntetőper majd a Győri Ítélőtáblán folytatódik. A vádlott addig letartóztatásban marad, ami ellen nem is élt kifogással a tárgyalási nap lezárásakor.

A büntetőeljárás harmadik tárgyalási napját négy igazságügyi szakértő – orvos, pszichológus, nyomszakértő - meghallgatásával kezdte dr. Rácz József tanácsvezető bíró. A szakemberek mindhárom bűnüggyel kapcsolatban részletesen kifejtették az álláspontjukat. Ezek szerint az első esetben ok-okozati összefüggés lehet a hajléktalan K. L. halála, és a sérelmére elkövetett bűncselekmény között. A vádirat szerint a szintén hajléktalan életmódot folytató, napi rendszerességgel nagy mennyiségű alkoholt elfogyasztó vádlott öngyújtójával szándékosan gyújtotta meg a sértett lábán lévő kötést. A tűz átterjedt a férfi további ruházatára, így súlyos, másod-, illetve harmadfokú égési sérülésekkel került kórházba, ahol a gondos ápolás ellenére is két hónap múlva elhunyt. Ebben azonban a rendkívül leromlott egészségügyi állapotának is szerepe volt, mivel éveken át alkoholista életmódot folytatott. Ezt követően egy közterületen ittas állapotban alvó hajléktalan társát is felgyújtotta a vádlott, ám ő ezt 6-8 héten belül gyógyuló sérülésekkel „úszta meg”. A harmadik esetben viszont E. J. A. egy 17 centiméter pengehosszúságú késsel szúrta meg egyik lakótársát a hajléktalanszállón. A sértett szerencséjére az eszköz hegye az egyik bordájában elakadt, így csak könnyebb sérülést szenvedett. Viszont fennállt egy jóval súlyosabb, akár életveszélyt jelentő kimenetel lehetősége is.

Az igazságügyi pszichiáter viszont nem a sérüléseket vizsgálta, hanem a vádlott elmeállapotát. A megállapításai szerint gyengeelméjűségre, elmebetegségre utaló jeleket nem talált. Az viszont tény, hogy a súlyos alkoholizmus szellemi leépülést okozott nála, ennek következtében az ítélőképessége legyengült. Amúgy antiszociális, emberi kapcsolatokra szinte alkalmatlan, empatikus képessége minimálisnak mondható. Erőszakra hajlamos, ez pedig meg is mutatkozott az általa elkövetett bűncselekmények során.

A szakértők meghallgatása után a perbeszédek következtek. Az ügyész természetesen a vádlott bűnösségének megállapítását kérte, míg a védő más álláspontot képviselt.

Dr. Rácz József tanácsvezető bíró végül mindhárom vádpontban bűnösnek találta a vádlottat. A bíróság így halmazati büntetésként 14 év fegyházra ítélte, ami alatt feltételes szabadlábra nem bocsátható. Emellett 8 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, valamint közel 1,2 millió bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, ám a büntetett előéletű vádlott és védője részben felmentésért, részben pedig eltérő minősítés megállapításáért fellebbezést nyújtott be. Így az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában