Szentgotthárd

2018.04.09. 16:24

Az a cél, hogy még jobb legyen szlovénnek lenni – ismét Kissné Köles Erika lesz a nemzetiség szószólója

Az április 8-i országgyűlési választásokon a szlovén nemzetiségi lista 196 szavazatot kapott, így a következő parlamenti ciklusban is Kissné Köles Erika lesz a szlovén nemzetiség szószólója.

Tersztyánszky Krisztina

Kissné Köles Erika parlamenti munkatársaival, a német, a görög és a bolgár kisebbség szóvivőjével Fotó: Szlovén Nemzetiségi Szószólói Kabinet

Dolgoznak a fejlődésen

A magyarországi szlovének közül 715-en kérték felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe. 252-en akként kérték regisztrációjukat, hogy országos pártlista helyett inkább az Országos Szlovén Önkormányzat listájára szavaznak. Szószóló asszony a választás eredményével kapcsolatban elmondta: a szlovén nemzetiségi választópolgárok körében a 77,7 százalékos részvételi arány országos átlagon felüli eredmény, de nem kielégítő, hiszen a nemzetiségi választás mellett döntők országos pártlistára nem szavazhattak, és ez megítélése szerint a nemzetiségi regisztrációnál visszatartó erő volt. Az új Országgyűlés megalakulását követően vélelmezhetően a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága is megkezdi működését. Újdonság, hogy a nemzetiségek képviselete a választási eredmények tükrében annyiban változik, hogy vasárnap a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata önálló képviselői mandátumot szerzett. Dolgozni szeretnének azon, hogy egyszerűbb legyen például a nemzetiségi szószólók napirend előtti felszólalásának lehetősége, de a következő ciklusban megvizsgálják a magyarországi nemzetiségek parlamenti képviseletének még hatékonyabbá tételét is.

Kissné Köles Erika parlamenti munkatársaival, a német, a görög és a bolgár kisebbség szóvivőjével
Fotó: Szlovén Nemzetiségi Szószólói Kabinet

Minden elért eredményhez ragaszkodni kívánok

- Az átmenet viszonylag egyszerű lesz, hiszen egy megkezdett munkát folytatok, amihez remélem, sikerül partnerekre találnom – mondta Kissné Köles Erika. – Minden elért eredményhez ragaszkodni kívánok. Így például meg kell őrizni a szlovénség intézményeinek jó költségvetési hátterét, mindemellett tartalmi fejlesztést is el kell érni. Folytatni fogom azokat a megkezdett munkákat, amiknek a befejezéséhez a négy év nem volt elég. Szeretnék a szlovének-lakta térségben hatékony gazdaságfejlesztést indukálni, amiben mind a szlovén, mind a magyar kormány segítségére számítok. Tudom, hogy nagy falat, de tovább fogom szorgalmazni a szlovén Rába-vidék infrastrukturális fejlesztését, elsődlegesen a közúthálózat állapotának javítását. Erre mind az itt élők érdekében, mind a turisztikai fejlesztések szempontjából szükség van. A fő hangsúlyt természetesen továbbra is a szlovén nyelv és kultúra megőrzésére kell helyezni: erősíteni kell a szlovén nemzetiségi identitást, hogy jó és még jobb legyen szlovénnek lenni Magyarországon. Évszázadok óta nem álltak rendelkezésünkre olyan lehetőségek, amelyek közösségünk fejlődésére úgy tudnának hatni, mint a jelenleg adottak. A magyarországi szlovénség érdekében kötelességünk élni ezekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában