Fél tonnányi hal úszott a bográcsokban

2018.07.16. 11:30

Idén 25 éves a horgászok vasi szövetsége

Ötödik alkalommal teltek meg hallal a bográcsok és az olajsütők a halas napon. Horgászverseny és labdarúgó kupa is várta az érdeklődőket.

Budai Dávid

Az idén 25 éves Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége szombaton ötödik alkalommal rendezte meg a Pinka-völgyi Halas Napot, amelyre legalább kétszer annyian látogattak ki idén, mint öt évvel ezelőtt, mondta Krancz Imre polgármester köszöntőjében, hozzátette, a 360 fős település a jövőben is minden segítséget megad a szövetségnek, amely nem csak a legnépesebb és legerősebb civil tömörülés a megyében, de az egyik legjobban szervezett is. Ezt már Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, aki a szervezet negyedszázados évfordulója alkalmából, a Vas Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elismerő oklevelét is elhozta.

 

A jubileum kapcsán a szervezők nem felejtettek el megemlékezni a szövetség korábbi munkatársairól sem, többen közülük elismerésben részesültek. Seregi Miklós, a 27 egyesületet – közel 10 ezer tagot – tömörítő szövetség elnöke elmondta, a halas napon nemcsak a látogatókból van évről évre több, hanem a halételek száma és a hal mennyisége is folyamatosan nő. Mint kiderült, idén megközelítőleg 500 kilogramm halat dolgoztak fel a csapatok.

Egy átlagos magyar ember tehát jó, ha 125 év alatt be tudná termelni azt a rengeteg halat, amit szombaton elfogyasztottak a látogatók. Itt persze nem átlagemberek voltak, hanem olyanok, akik a halas különlegességet sem vetették meg. A harcsa és ponty halászlé mellett, lehetett enni tárkonyos hallevest, tejfölös-gombás pontyot kapros nokedlivel, olajban sült keszeget, kurkumás halfasírtot és halchipset is.

Összesen 23 csapat szállt versenybe, hogy bebizonyítsa, az övék a legfinomabb halétel. Cser László, a Rumos-meggyes csapat szakácsa nem csak a jó halászlé titkába avatott be, de elárulta azt is, honnan a különleges csapatnév. – A név onnan jött, hogy egyikőnk családja Rumból, míg másikunk családja Meggyeskovácsiból származik, ami nem csak a névadást, de a menüt is befolyásolta, így a halászlé mellett rumos golyó és meggyes rétes is helyet kapott az étlapon – tudtuk meg. A halászlé karakterét az adja meg, hogy milyen halból készül az alaplé. Cser Lászlóék keszeget, kárászt, amurt, és pontyot főztek össze alaposan hagymával, sóval és paprikával. Mikor elkészült, finoman a bográcsba eresztették a halszeleteket, hogy aztán pár perc főzés után elkészültnek nyilvánítsák a halászlevet, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a hal tovább fő a forró lében. Hasonlóan járt el a többi csapat is. A legfinomabb halászlét végül – akárcsak tavaly – a Lokomotív Celldömölk készítette, míg a dobogó második fokára az Erdőjárók állhattak Rábai boros halászléjükkel és halsalátájukkal. A Kispályás Labdarúgó Kupát Szentpéterfa nyerte, míg a horgászverseny abszolút győztese Borsos Tamás lett, aki 17,6 kilogrammnyi halat fogott a Pinka holtágában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában